Polèmica
Política 16/08/2022

Cladera s'absenta de la reunió pel patrocini del Reial Mallorca i aprofundeix la crisi del Pacte

MÉS per Mallorca i Unides Podem han abandonat la trobada i la presidenta del Consell convoca els dos partits dijous per abordar el tema

3 min
El conseller insular de MÉS per Mallorca, Jaume Alzamora.

PalmaEl Pacte del Consell de Mallorca està en hores baixes. L'absència de la presidenta de la institució, Catalina Cladera, de la reunió entre els tres partits que governen el Consell, per tractar el patrocini de l'estadi del Reial Mallorca, ha provocat l'abandonament de la trobada per part dels dos socis minoritaris, MÉS per Mallorca i Unides Podem. La reunió, així, no s'ha arribat a produir, "no s'ha pogut aprofitar el temps", en paraules del secretari general ecosobiranista i conseller, Jaume Alzamora.

Tant els ecosobiranistes com la formació morada consideren "imprescindible" que Cladera sigui a la reunió pel fet de ser la màxima representant de la institució insular. Des del PSIB, el portaveu socialista en el Consell, Andreu Alcover, ha rebaixat la polèmica i ha al·ludit a un error d'interpretació per part del partit. "Havíem interpretat que era més urgent la reunió que no el fet que Cladera hi fos, però ens vam equivocar", ha afirmat aquest dimarts. "Mirarem de quadrar agendes, és un problema de Pacte i hem de resoldre'l", ha afegit.

La presidenta del Consell de Mallorca ha reaccionat a l'empipament dels dos socis de govern, i via Twitter ha anunciat que ha convocat per a dijous les dues vicepresidentes de la institució -Aurora Ribot (Podem) i Bel Busquets (MÉS)- "i qui considerin oportú de les seves formacions" per abordar l'acord de patrocini de l'estadi de l'equip de futbol illenc. "Amb la màxima transparència i lleialtat al pacte del Consell", ha destacat en el missatge compartit en les xarxes socials.

MÉS i Unides Podem han reiterat que acudien a la reunió amb la idea de revisar l'acord de patrocini perquè no continuï endavant, tot i que ja es va aprovar amb els vots del PSIB i l'oposició. "El model de promoció turística, el de la Federació Empresarial Hotelera de Mallorca (FEHM), no ha de ser el de la institució", ha assenyalat la vicepresidenta del Consell, Aurora Ribot. "Si volem diversificar el turisme ho hem de fer, però el model ha de ser més sostenible i no l'aprovat per la Fundació Mallorca Turisme", ha continuat.

Per ara, les posicions entre el PSIB, per una banda, i MÉS i UP, per l'altra, semblen allunyades, ja que els socialistes, tot i "estar oberts a parlar de qualsevol escenari, la retirada del patrocini del Reial Mallorca creim que no ho ha de ser". Des de Podem, a més, han defugit aclarir si aquesta qüestió es pot convertir en una condició per seguir la legislatura.

Desestacionalitzar el turisme

El portaveu socialista ha apuntat que el Pacte del Consell "sempre ens hem posat d'acord amb polítiques de turisme", justificant que la polèmica tracta només "una campanya de promoció i els seus efectes". Així, mentre que els ecosobiranistes i la formació morada creuen que pot fomentar el turisme de sol i platja, "nosaltres creim que pot desestacionalitzar-lo".

Alcover ha admès que els mesos de juliol i agost "no necessitam més turistes", i si arran de la campanya de promoció acordada amb el Reial Mallorca es veu un gran increment, "hauríem errat el tir, però l'objectiu no és aquest". "Si venen a l'abril o el maig, que és temporada mitjana", ja ens va bé", ha insistit.

Amb relació a la quantia del patrocini, 1,8 milions d'euros, el portaveu socialista insular ha aclarit que "hi ha informes que ho justifiquen", i que "hi ha altres comunitats amb campanyes menors en impacte i superiors en preu". "Fa dos anys que es diu Visit Mallorca Estadi, no hauria de sorprendre que continuàs amb aquest nom", ha conclòs.

La justificació del Govern

La consellera de Presidència, Funció Pública i Igualtat, Mercedes Garrido, ha explicat aquest dimarts que al Govern "respectam les decisions que es prenen a la resta d'institucions, i pensam que hi haurà una ràpida solució". "L'important és que posem el punt de mira en la promoció de l'esport que es fa a les nostres illes", ha assenyalat en la roda de premsa posterior al Consell de Govern extraordinari.

Indignació dels hotelers

La Federació Empresarial d'Hotelers de Mallorca ha criticat "l'ús polític i injust que Podem i MÉS estan fent" amb relació a l'acord de la Fundació Mallorca Turisme (FMT) juntament amb el Govern i l'Ajuntament de Palma amb el RCD Mallorca. L'entitat ha assenyalat que aquests dos partits polítics pretenen "embrutar el bon nom la FEHM i el sector al qual aquesta representa, atribuint-li unes decisions i intervencionisme que està absolutament allunyat de la realitat".

Segons ha informat la FEHM en una nota de premsa, la Federació és la titular de la marca registrada VisitMallorca des del 2002 i el novembre del 2020 es va signar un conveni de col·laboració amb la Fundació Mallorca Turisme (FMT) per concedir-los l'ús, de manera temporal, de la citada marca en l'exercici de les seves competències d'informació i de promoció turística.

stats