Política 04/06/2014

La monarquia és el principal problema només per al 0,2% dels espanyols

Al baròmetre del CIS els ciutadans es mostren preocupats de forma prioritària per altres assumptes, sobretot els de caire social

Ara
1 min

MadridLes manifestacions republicanes omplen aquests dies els carrers, i les fotos del rei Joan Carles i el seu hereu, el futur Felip VI, les portades. El debat públic sobre el model d'estat és ben viu, però no és un maldecap per als espanyols, que estan més pendents d'altres temes. Si més no això és el que constata el baròmetre del Centre d'Investigacions Sociològiques, l'ens demoscòpic del govern espanyol. Només el 0,2% dels espanyols assenyalen el sistema monàrquic com el seu primer, segon o tercer problema. D'això, però, no se'n pot desprendre que siguin partidaris o detractors d'aquest sistema.

I què és el que preocupa els espanyols? Doncs de forma prioritària els assumptes socials i econòmics. En aquest format multiresposta (la suma de primer, segon i tercer problema) el 80,8% assenyala l'atur, el 35,7% la corrupció i el frau, els problemes econòmics el 28,6%, i els polítics, els partits i la política el 25,6%. Els nacionalismes també són a la cua, amb l'1,4%, i els Estatuts, el 0,1%.

Segons l'estudi també baixa el nombre d'espanyols que aposta per la independència (perd nou dècimes i se situa en el 8,8%). El que creix és el nombre d'espanyols que volen un estat centralitzat sense comunitats, que passa del 20,9% al 22%.

stats