Crisi institucional
Política 21/12/2023

El president del Suprem reclama a Bolaños que acabi amb els atacs als jutges

El CGPJ es blinda per impedir que els magstrats compareguin pel 'lawfare'

3 min
El ministre de Justícia, Félix Bolaños, a la seva arribada al Tribunal Suprem per reunir-se amb el president de l'òrgan, Francisco Marín

MadridEl malestar que van generar les crítiques de Míriam Nogueras als jutges des de la tribuna del Congrés va ajornar la trobada entre el ministre de Justícia, Félix Bolaños, i el president del Tribunal Suprem, Francisco Marín Castán, i les paraules de la portaveu de Junts han tornat a ser objecte de la reunió que finalment s'ha fet aquest dijous a la tarda. Marín Castán ha demanat a Bolaños que "posi tots els mitjans al seu abast" per acabar amb els atacs al poder judicial. El titular de Justícia ha manifestat "la necessitat de garantir el respecte i la independència de jutges i magistrats" i ha agraït que Bolaños hagi fet públicament manifestacions en defensa de la judicatura durant els últims dies.

Les últimes són d'aquest mateix dijous al matí en una compareixença davant la comissió de justícia de la cambra baixa. El també titular de Presidència ha insistit que, segons el seu criteri, els jutges actuen amb "independència" i "imparcialitat". Paraules que agraden al president del Suprem, encara que exigeixi més. En declaracions als mitjans després de la trobada amb Marín Castán, Bolaños ha celebrat que la reunió ha estat "molt cordial" i "molt fructífera". "Surto molt content", ha afirmat.

En paral·lel, el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) s'ha pronunciat sobre una altra de les polèmiques relacionades amb la judicatura. En un ple, l'òrgan de govern dels jutges ha pactat instar les Corts espanyoles a no citar cap membre de la carrera judicial i ha advertit que no autoritzarà comissions de servei en cas que siguin cridats. Els jutges que controlen l'espionatge del Centre Nacional d'Intel·ligència, Pablo Lucas i Julián Sánchez Melgar, no compareixeran, doncs, al Congrés per explicar les autoritzacions del Catalangate. El PSOE ja va anunciar que vetaria les sol·licituds que es poguessin fer en aquest sentit a les comissions d'investigació de la cambra baixa i aquest dijous s'hi ha sumat el CGPJ, que ha aparcat la seva lluita interna i ha acordat per unanimitat impedir-ho.

"Aquestes comissions estan mancades d'atribucions per citar a declarar i investigar jutges i magistrats sobre qüestions que coneguin o hagin conegut en la seva tasca de jutjar i fer executar allò jutjat", diu un punt de l'acord del CGPJ, que també mostra "absolut respecte" a l'autonomia del Congrés per crear comissions d'investigació. Ara bé, deixa clar que de les conseqüències que se'n puguin derivar es podrà exigir "la responsabilitat política governamental que sigui procedent", a diferència del que deia el pacte entre el PSOE i Junts per a la investidura de Sánchez: la possibilitat que les comissions generin "accions de responsabilitat o modificacions legislatives".

Amb tot, el comunicat del CGPJ no fa cap menció al concepte de lawfare que en dies anteriors l'ha portat a emetre pronunciaments en contra. Se centra en la negativa que els jutges compareguin al Congrés, idea que també ha reiterat aquest dijous el ministre de Justícia al Congrés.

El CGPJ i Bolaños han coincidit en una altra qüestió: reclamar la renovació de l'òrgan de govern dels jutges. El ministre ho ha fet adreçant-se a la portaveu del PP a la comissió, María Jesús Moro, que ha "sorprès" Bolaños amb "l'última excusa" per no desbloquejar el CGPJ. La diputada conservadora ha negat que estigui bloquejat. El dirigent socialista ha assegurat que la reunió d'aquest divendres entre Pedro Sánchez i Alberto Núñez Feijóo és una bona oportunitat per arribar a un acord —"a la democràcia espanyola li tocaria la grossa de Nadal", ha dit— i s'ha mostrat obert a parlar d'una futura reforma de la llei del poder judicial. Entre altres coses, establir que els nomenaments de magistrats per al Tribunal Suprem es facin per mitjà de tribunals especialitzats i no per acord polític dels blocs del CGPJ.

També s'ha pronunciat sobre això Marín Castán, que, en un comunicat posterior a la reunió amb Bolaños, ha advertit que "el clima de tensió creat pels atacs als jutges no facilita avançar" en la renovació de l'òrgan.

García Ortiz es defensa

Després de Bolaños, a la comissió de justícia ha comparegut el fiscal general de l'Estat, Álvaro García Ortiz, per superar el tràmit d'idoneïtat en la seva revàlida per al càrrec. No és vinculant, com tampoc el pronunciament del CGPJ de fa uns dies en què els vocals conservadors es van imposar per no avalar-ne el nomenament al capdavant del ministeri públic. Al Congrés, el fiscal general s'ha reivindicat i ha carregat contra els membres més afins al PP dins l'òrgan de govern dels jutges. Els ha acusat de fer un "flac favor" a la Fiscalia amb l'elaboració d'un informe que contenia "falsedats" i "comentaris impropis de juristes de reconegut prestigi".

stats