ANÀLISI
Política 16/05/2018

La carambola que permetrà aprovar el 75% al Congrés

La mesura és una cessió al partit Nueva Canarias, el vot del qual és vital per salvar els pressupostos de Rajoy

Jaume Ribas
2 min
Un avió d'Air Europa operant una de les rutes interilles.

PalmaEls pressupostos generals de l'Estat del 2018 inclouran el 75% de descompte de resident pels trajectes en vaixell i en avió entre les Balears i la Península i, si s'aproven, aquesta bonificació es començarà a aplicar a l'estiu. Aquest avanç no és fruit d'una sensibilitat sobrevinguda del govern de Mariano Rajoy pels problemes de mobilitat que provoca el fet de ser illes, sinó a un conjunt de necessitats i debilitats que ha obligat el PP a cedir.

El govern espanyol necessita aprovar els pressupostos de l'Estat per a aquest 2018 a fi d'assegurar-se que podrà acabar la legislatura amb relativa tranquil·litat. El PSOE no està disposat a pagar el preu polític d'aprovar un projecte de pressupostos de la dreta i els partits catalans –tant el PDECAT com ERC– no donaran aire a Rajoy. Així doncs, l'única alternativa viable és aconseguir el suport de Ciutadans, el PNB i els partits canaris.

L'acord del PP i Ciutadans es va tancar ràpidament. El PNB va aconseguir algunes cessions del govern, entre les quals es trobava l'augment de les pensions d'acord amb l'IPC, però no volia aprovar els comptes mentre Rajoy mantingués el 155 a Catalunya. Precisament influint en aquest assumpte, el Tribunal Constitucional va permetre el vot delegat de Comín i Puigdemont en la investidura de Quim Torra, de manera que s'ha accelerat la votació d'un nou president i els nacionalistes bascos podran votar a favor dels comptes de Rajoy sense que hi hagi una autonomia formalment intervinguda.

Però fins i tot en aquest context, el PP continuava necessitant –igual que va passar en la investidura de Rajoy– el vot a favor dels partits canaris, que han exigit blindar el descompte en el seu règim especial. En el cas balear, en canvi, no hi ha diputats necessaris i la cosa ha anat diferent. El PP ha inclòs el 75% de descompte en el projecte de pressupostos d'enguany, però el Govern balear i el govern central encara negocien el Règim Especial per a Balears, que, segons demana l'Executiu d'Armengol, hauria d'incloure i fixar en el temps aquesta mesura.

Després que Nueva Canarias anunciàs que l'executiu central cedia i donava el seu vistiplau a la mesura, la Conselleria de Mobilitat del Govern balear va posar-se en contacte amb el Ministeri de Foment perquè confirmàs que la mesura es faria extensiva també a l'altre arxipèlag de l'estat espanyol, el balear. El PP no podia permetre's el preu polític de discriminar les Illes Balears, encara que cap diputat illenc no li condicionàs els pressuposts. Així doncs, una estranya carambola que va des de l'acord amb Ciutadans i PNB fins a la posició clau del diputat Pedro Quevedo de Nueva Canarias, la negativa socialista a aprovar els comptes del PP i la decisió del Tribunal de permetre el vot delegat de Comín i Puigdemont han fet que, finalment, aquest estiu el 75% de descompte pugui ser una realitat.

stats