Política 09/05/2023

A les Balears no es construirà cap dels 20.000 habitatges en terrenys de Defensa

Tot i l'anunci que va fer Sánchez, les Illes queden fora del repartiment que ha fet públic el Ministeri d'Agenda Urbana, encara que no afecta a la construcció de 830 immobles a Son Busquets

2 min
Els 830 habitatges de Son Busquets sí que es construiran, ja que ja és propietat d'Agenda Urbana

PalmaLes Balears no rebran cap dels 20.000 habitatges que es construiran arreu d'Espanya a partir de cessions de sòl públic per part del Ministeri de Defensa. Va ser un dels nombrosos anuncis que va fer el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, juntament amb els 50.000 immobles de la Sareb i els 43.000 d'obra nova i rehabilitats. Així i tot, pel que fa als de Defensa, les Illes queden fora del repartiment, una situació que només es repeteix amb el País Basc i Navarra. Els contraris són els de Madrid, que concentra més de la meitat dels habitatges anunciats (10.500) i Sant Boi de Llobregat (1.600).

Cal remarcar que el Ministeri que dirigeix Margarita Robles encara té en propietat 3.600 hectàrees arreu de les Illes, tot i que la meitat se situen a Cabrera. Té projectat posar fins a 15 propietats a disposició de l'Institut d'Habitatge, Infraestructura i Equipament de Defensa (INVIED), entre solars, terrenys rústics i edificis. Els casos més significatius són els de l'aeròdrom de Sant Lluís a Menorca i part de les 40 hectàrees de la zona de Cap Blanc de Llucmajor.

El que sí que s'ha formalitzat és l'adquisició de l'antiga caserna de Son Busquets a Palma per part del Ministeri d'Agenda Urbana. Ho va anunciar el passat 19 d'abril el secretari d'Estat d'aquesta cartera, David Lucas. Tot i que en el document que s'ha aprovat aquest dimarts en el Consell de Ministres hi figuren només 706 dels 830 habitatges anunciats, des la Regidoria de Model de Ciutat de Palma s'han posat en contacte amb el Ministeri i asseguren que la xifra final no es tocarà. De fet, aquests 706 habitatges fan referència als que es destinaran a lloguer social. Aquests immobles se sumen als 464 de lloguer social de Ca n'Escandell (seran 532 en total), a Eivissa, i els 44 de Vasallo, a Menorca.

MÉS assegura que el govern ha "vetat" una esmena seva

El senador de designació autonòmica per les Balears, Vicenç Vidal, ha valorat "de manera fortament negativa" que al ple del Senat d'aquesta setmana el govern estatal hagi "vetat" una esmena seva a la llei d'habitatge, que reclamava que els béns i beneficis del patrimoni públic immobiliari alineats dels ministeris de Defensa i Interior passassin a ser "habitatge social protegit" i a fer "polítiques públiques d'habitatge".

L'ecosobiranista ha destacat que el vet arriba "el mateix dia que el Consell de Ministres aprova que el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana compri sòl a Defensa per construir 20.000 habitatges assequibles a 36 municipis de l'Estat". Vidal s'ha demanat irònicament "com és que entre els 36 municipis de comunitats ben diferents com la Rioja, Múrcia, Madrid i Cantàbria, no n'hi ha cap de les Illes Balears?".

stats