Política 19/04/2023

El Ministeri d'Agenda Urbana signa la compra de Son Busquets per fer-hi habitatges socials

Armengol es compromet a "redoblar" els incentius fiscals estatals per als petits propietaris per abaratir el preu del lloguer

2 min
La caserna de Son Busquets

PalmaEl terreny de Son Busquets ja és propietat del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana. Aquest dimecres s'ha formalitzat davant notari la compravenda a Defensa de l'antiga caserna per 52,3 milions d'euros, onze mesos després que la ministra Raquel Sánchez anunciàs a Palma un acord per a l'adquisició. Això permetrà la construcció d'uns 830 habitatges, 700 dels quals es destinaran al lloguer social o assequible. A banda de Son Busquets, el Ministeri també preveu edificar 532 habitatges (464 dedicades al lloguer assequible) a Ca'n Escandell, a Eivissa; i té un solar al carrer Vasallo de Maó on es construiran 44 immobles.

"Era una premissa fonamental que el Ministeri obtingués els terrenys. A partir d'ara, a través de l'Entitat Pública Empresarial de Sòl (SEPES) farem possible que s'acceleri el màxim possible", ha destacat el secretari d'Estat del Ministeri, David Lucas, que ha pilotat les negociacions de la llei d'habitatge estatal amb Unides Podem, ERC i Bildu. Demanat pel termini en què es podria fer realitat la construcció dels immobles, ha apuntat que "dependrà del que siguem capaços d'avançar entre el Ministeri i l'Ajuntament, que tenim relacions excel·lents". "Ja no hi ha cap impediment més que les normes urbanístiques", ha matisat.

L'adquisició de Son Busquets era una de les grans demandes del Govern d'Armengol. "Demanàvem que no es promocionàs des del sector privat, perquè serien habitatges cars", ha subratllat el batle de Palma, José Hila. El socialista es refereix a la voluntat inicial del govern de Mariano Rajoy, que volia que Son Busquets es convertís en un bé d'especulació privada, a un preu de mercat lliure. "Volem que sigui el nou barri jove de Palma, dissenyat des de zero, sostenible i amb equipaments públics", ha assenyalat Hila.

Pacte amb els ajuntaments i redoblar els incentius fiscals

A l'acte d'aquest dimecres, els batles, batlesses i candidats del PSIB als ajuntaments de les Balears de més de 20.000 habitants han acompanyat Armengol per anunciar un pacte per a l'habitatge. "Els ajuntaments socialistes donaran sòl públic al Govern per construir habitatge públic, i ells mateixos ho faran", ha afirmat la presidenta del Govern. "S'ha de fer el possible per incentivar promocions que evitin la solitud no desitjada, i que combinin diferents generacions de persones", ha afegit.

Armengol i els batles, batlesses i candidats del PSIB dels grans municipis

A més, la llei d'habitatge estatal preveu incentius fiscals perquè els petits propietaris (els no considerats grans tenidors, amb menys de cinc immobles) posin el preu del lloguer a un preu assequible. En aquest sentit, Armengol ha anunciat que des del Govern "es redoblaran" aquests incentius, amb la part fiscal autonòmica. "No volem créixer quant al lloguer de luxe, sinó assequible per a la ciutadania", ha destacat.

stats