Fitur
Política 26/01/2024

Les Balears i les Canàries fan front comú per renegociar el traspàs de Costes amb l'Estat

El Govern considera "injust" que l'administració estatal es reservi el cobrament del cànon d'ocupació

ARA Balears
2 min
Operari del servei de neteja a una platja de Menorca.

PalmaFront comú de les Illes Balears i les Canàries per convèncer l'Estat i renegociar el traspàs de les competències en matèria de Costes i Litoral. El conseller del Mar, Juan Manuel Lafuente, i el director general de Costes, Carlos Simarro, s'han reunit aquest dijous a Fitur amb el responsable de la Direcció General de Costes i Gestió de l'Espai Marítim canari, Antonio Acosta, amb la intenció de cercar un punt de trobada comú i compartir arguments i propostes per convèncer l'Estat de la importància de reconsiderar el contingut de les transferències.

Gestionar les competències en Costes ha estat una reclamació històrica de les Illes Balears. De fet, es va arribar a un acord i l'Executiu ja les té des del passat 1 de juliol. El govern espanyol va transferir 1,3 milions d'euros –982,19 euros per quilòmetre de domini públic marítim i terrestre– i 18 treballadors a les Illes amb el traspàs de la competència. Per tant, la Comunitat és la responsable de gestionar i ordenar tant el domini públic terrestre a la costa com el que es coneix com a mar territorial, 12 milles nàutiques mar endins des del litoral. Això inclou les autoritzacions administratives dins del domini públic marítim terrestre, usos de temporada –fondeig, concerts, curses, instal·lacions desmuntables...–, explotacions d'aqüicultura o usos privatius superiors a quatre anys. A més, el Govern també va assumir les funcions de vigilar el compliment de les condicions de les autoritzacions i la sanció de les infraccions, com també la recaptació de multes. Les Balears també tenen, ara, competències pel que fa a la planificació de projectes i execucions d'obres que no siguin d'interès general.

El cànon d'ocupació

No obstant això, el govern espanyol es reserva el cobrament del cànon d'ocupació, la decisió final de les concessions i planificar els projectes i obres d'interès general, un fet que el conseller Lafuente ha criticat, tal com informa Europa Press. En aquest sentit, ha considerat "injust" que l'Estat es reservi el cànon i ha advertit que la falta de personal i recursos és contrària als interessos del territori. "Volem renegociar les transferències i consideram necessari treballar conjuntament amb altres comunitats que es troben en la mateixa situació", ha indicat. D'altra banda, ha assegurat que aviat farà dos mesos que va enviar una carta a la ministra per la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Teresa Ribera, exposant-li la situació, i encara no n'ha obtingut resposta.

D'altra banda, Lafuente i Simarro s'han reunit amb la consellera valenciana de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori, Salomé Pradas, i el director general de Costes, Ports i Aeroports de la Generalitat, Vicente Martínez. Ambdós territoris treballen en les seves lleis respectives per la gestió integral de la costa. Entre altres qüestions, han mostrat preocupació per les limitacions a les activitats a la costa, que poden afectar empreses, especialment a Formentera.

stats