Societat 01/07/2023

Les Balears assumeixen les competències de Costes a partir d'aquest dissabte

La Comunitat gestionarà i ordenarà tant el domini públic terrestre com el que es coneix com a mar territorial

ARA Balears
2 min
Un xalet de Portals Nous construït just al llindar de la costa.

PalmaLes Balears assumeixen aquest dissabte, 1 de juliol, una part de les competències en matèria de Costes i Litoral, amb una dotació econòmica per part de l'Estat d'1,3 milions d'euros –982,19 euros per quilòmetre de domini públic marítim i terrestre. El traspàs implica que la Comunitat és ara la responsable de gestionar i ordenar tant el domini públic terrestre a la costa com el que es coneix com a mar territorial, 12 milles nàutiques mar endins des del litoral. El govern espanyol es reserva el cobrament del cànon d'ocupació, la decisió final de les concessions i planificar els projectes i obres d'interès general.

Segons ha informat Europa Press, les Illes també es fan càrrec de 18 llocs de feina, que formaven part de l'Administració General de l'Estat. Aquests llocs de treball se sumen als 12 de personal funcionari que el Consell de Govern va aprovar crear de manera extraordinària el mes de maig i els vuit que presten servei a la Direcció General de Territori i Paisatge. Així mateix, el traspàs d'una part de les competències a les Balears també inclou la seu de la Demarcació de Costes a Palma i sis vehicles.

Les Illes s'encarregaran de gestionar les autoritzacions administratives dins del domini públic marítim terrestre; usos de temporada –zones de fondeig, concerts o curses, i instal·lacions desmuntables amb vigència inferior a quatre anys; les zones de servitud de trànsit o les concessions que incorpora la llei –com explotacions d'aqüicultura o usos privatius superiors a quatre anys.

A més, la Comunitat assumeix la tasca de vigilar el compliment de les condicions de les autoritzacions i de sancionar les infraccions i recaptar les multes. Les Balears també passen a tenir competències quant a planificació de projectes i execucions d'obres que no siguin d'interès general i pot participar, mitjançant propostes i informes, en les obres que executi l'Estat –com per exemple la regeneració de platges.

El Pi considera una estafa el traspàs de les competències

El Pi considera que el traspàs de les competències a les Balears és una estafa. "No pot ser que l'Estat es reservi el dret del cobrament del cànon per ocupació i explotació d'instal·lacions a la costa. És a dir, les Illes hauran de fer la feina i l'Estat se n'endurà els doblers", ha assegurat el president d'El Pi, Tolo Gili.

"Els que han negociat aquest traspàs han foradat. Ho han venut com una victòria i, sí, tindrem les competències de Costes i Litoral, però al final la capacitat de decisió la tindrà l'Estat", hi ha insistit Gili.

stats