Política 22/05/2023

El Govern fa la passa definitiva per assumir les competències de Costes

L'Executiu treu 12 places de funcionari, que se sumen a les 18 que formen part de l'acord del traspàs i a les vuit que pertanyen a la Conselleria

2 min
Restaurant a El Toro.

PalmaEl Govern ha fet la passa definitiva per assumir les competències de Costes, i es farà efectiu el pròxim 1 de juliol. El conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, ha anunciat en el darrer Consell de Govern abans de les eleccions d'aquest diumenge que l'Executiu ha formalitzat la dotació de 12 places de funcionari per "estructurar-nos de manera solvent, estar a l'altura per gestionar una franja territorial estratègica".

Aquestes 12 places se sumen a les 18 que formen part de l'acord de traspàs de les competències, que es va aprovar el passat 18 de novembre, i als vuit treballadors que ja es troben dins la Conselleria de Medi Ambient. "Les dimensions són notablement superiors a les d'altres comunitats que ja tenen aquestes competències. De manera nítida es pot dir que el Govern compleix l'objectiu amb escreix", ha expressat Mir.

Els 38 treballadors s'integraran en un nou departament, dependent de la Direcció General de Paisatge i Territori. Aquesta nova estructura ha estat "l'obsessió" del conseller dels darrers mesos, per a unes competències que considera "molt importants", després d'una gestió per part de l'Estat "millorable", amb "poc múscul". Cal remarcar que el govern espanyol dotarà amb 600.000 euros anuals el traspàs, que ajudaran a sufragar la creació d'aquestes places.

A partir de l'1 de juliol es posaran en marxa tres serveis: el d'autoritzacions, el de concessions d'ocupació de domini públic maritimoterrestre –on hi haurà gran part del gruix del personal–, i el d'inspeccions i sancions. "El Govern assumeix aquest dilluns el compromís, amb solvència, de fer una passa més per transitar a les competències anhelades", ha afirmat Mir.

53 milions per al sanejament de l'aigua

El Consell de Govern també ha aprovat tres acords en matèria de sanejament d'aigua. D'una banda, a partir del cànon de sanejament es destinaran 5,1 milions d'euros a ampliar i millorar la depuradora de Formentera, que suposarà incrementar en un 25% el seu cabal mitjà diari, i que podrà donar servei a una població de fins a 40.000 habitants, en lloc dels 30.000 actuals. A més, a partir de fons propis s'ampliarà la depuradora de Felanitx.

Així i tot, la inversió més gran es farà per remodelar la dessalinitzadora de Palma, amb 43 milions provinents del factor d'insularitat. Amb això es vol reduir el consum energètic i tenir una millor qualitat de l'aigua tractada. "Volem posar en relleu la capacitat de gestió de l'aigua en alta, per alliberar l'extracció de les aigües subterrànies", ha declarat el conseller.

stats