Ayuso desafia Casado pel PP de Madrid

La presidenta madrilenya creu tenir "prou suports" i veu "normal" liderar-lo

2 min
La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Diaz Ayuso, en roda de premsa a Toledo

MadridEl problema de Pablo Casado amb Isabel Díaz Ayuso ja pren forma. L'èxit rotund de la madrilenya el 4 de maig a les eleccions de la Comunitat va disparar les especulacions sobre una possible disputa de lideratges en clau estatal de cara al futur, però el més immediat és la cursa per presidir el PP de Madrid. Aquest divendres la presidenta autonòmica no s’ha amagat i explícitament ha lliurat batalla. “Pels missatges que m’arriben, crec que tinc prou suports” per guanyar, ha afirmat. Ha confirmat, doncs, el que els últims dies només apuntaven fonts del seu entorn. 

Ayuso n’ha parlat des de Toledo, ciutat que també ha visitat Casado en un acte diferent que ha passat més desapercebut. Ha apostat per “retornar a la normalitat” el PP de Madrid. Això què vol dir? Que el líder a les institucions autonòmiques també sigui el president de la formació. Des que Cristina Cifuentes va dimitir com a presidenta madrilenya, una gestora liderada per Pío García Escudero i Ana Camins pilota el partit a la capital espanyola, mentre que Ayuso i José Luis Martínez Almeida són els rostres visibles a la Puerta del Sol (Comunitat) i a la plaça de la Cibeles (Ajuntament).

La direcció estatal, amb Casado i Teodoro García Egea al capdavant, ha volgut parar els peus a Ayuso situant Almeida com un possible candidat, i també abonant una tercera via: mantenir la lògica actual de separar els lideratges institucionals dels orgànics. La curta experiència amb Ayuso al poder ja ha demostrat que vola lliure i amb autonomia respecte de Génova. Un dels exemples es va viure amb Toni Cantó: el partit va voler-lo encabir en llocs de preferència a les llistes del 4-M per visibilitzar l’operació d’absorció de Cs, però Ayuso el va apartar i el va deixar fora del seu gabinet. Finalment li va concedir el simbòlic càrrec de director de l’Oficina de l’Espanyol a Madrid, de nova creació. El maig del 2023 torna a haver-hi eleccions i Ayuso voldrà total llibertat per a la candidatura.

Agenda pròpia

Aquest divendres, el vicesecretari de comunicació del PP, Pablo Montesinos, no ha volgut entrar en el debat i ha recordat que el congrés del partit a Madrid no serà fins a l’any vinent. Génova diu estar centrada en la convenció que tindrà lloc la setmana del 27 de setembre, amb punt final a València el 2 i 3 d’octubre. Una cita que té l’objectiu de rellançar el partit i el mateix Casado de cara a les generals del 2023. Ayuso, però, té agenda pròpia i planeja un viatge als EUA aquella setmana, tal com ha avançat La Razón, tot i que intentarà arribar diumenge a València per a la clausura de la convenció. No hi serà quan l'acte passi per Madrid.  

stats