Eleccions a Galícia

Avión, el poble més emigrant i del PP on Vox té la seva única regidora

En aquest municipi rural de menys de 2.000 habitants hi passaven l’estiu grans fortunes mexicanes

4 min
Pancartes de campanya del PP al municipi d'Avión, a la província d'Ourense

Avión (Ourense)A les senyalitzacions d’entrada i sortida d’Avión, a la província d’Ourense, hi ha dos cartells del Bloc Nacionalista Gallec (BNG). En un municipi de menys de 2.000 habitants –comptant tots els pobles que en depenen– on el PP gaudeix dels millors registres percentuals de tot Galícia (per sobre del 80% dels vots) i on Vox hi té l’única regidora de tota la comunitat, és irònic. Es tracta d’un fet aïllat: l’extrema dreta no fa forat en un electorat que, històricament, gairebé per inèrcia ha agafat la papereta del partit liderat per Manuel Fraga primer i per Alberto Núñez Feijóo després.

“Gairebé sempre guanya el PP, sí”, assenteix la Marisol, una veïna d’Avión que va arribar de Veneçuela fa quatre dècades. El seu és un exemple representatiu del que es dona en aquest municipi, que té el cens estranger més alt de Galícia, però també en tants d’altres de l'Ourense rural, com Beariz, Celanova, Bande o Arnoia. Fa més d’un segle moltes famílies van emigrar a països com Mèxic, Veneçuela, el Brasil o Panamà buscant un futur millor, i ara els seus descendents passen la jubilació on tenen les arrels. “Pel percentatge que tenim, també ens vota gent jove”, assegura a l’ARA l’alcalde d’Avión, Antonio Montero, nascut a l’Uruguai i en el càrrec des de mitjans del 2005.

És un dia plujós a la província i els carrers d’Avión estan desèrtics. No s'hi veu ningú jove. Tres homes grans fan el cafè al bar que regenta el fill de la Marisol, una dona entra a la farmàcia i una altra a la ferreteria. Al supermercat, la caixera es mostra reservada quan entra una cara desconeguda. Les visites de periodistes han sigut constants durant aquesta campanya electoral. “Cada any és el mateix”, explica, farta que les particularitats del poble despertin interès mediàtic. No vol parlar i la ferretera tampoc, ni tan sols revelar quines són les cases dels empresaris multimilionaris Carlos Slim i els germans Vázquez Raña –alguns han mort els últims anys. 

Un banquet de pop amb Feijóo

I és que entre les excepcionalitats d’Avión destaquen les mansions de famílies riques mexicanes que van fer fortuna en la seva aventura emigrant. Realment, no són difícils d’identificar, tal com advertia la caixera del supermercat. A més, es poden trobar per Internet, perquè l’agost del 2017 va tenir ressò el banquet de pop que Feijóo va fer amb Slim a la casa d’Olegario Vázquez, màxim accionista del grup d’hospitals mexicà Ángeles. Aquella cita va propiciar la presència de les televisions i les següents visites a l’estiu d’aquests grans empresaris ja van tenir lloc amb més secretisme.

Un matrimoni cuida durant tot l'any la mansió de l'empresari mexicà Olegario Vázquez Raña a Avión.

El que és ben visible els mesos de bon temps és l’arribada des de l’Amèrica Llatina de famílies que s’han quedat fora però que han conservat lligams a Avión. “La població es multiplica per tres o per quatre”, asseveren fonts de la candidatura Novos Aires por Avión, una llista independent que es va configurar per a les eleccions del 28 de maig del 2023 i que va sorprendre amb tres de nou regidors. En la legislatura anterior, el PP en tenia vuit i el PSOE un. Aquesta nova opció política plantejava revertir el “deteriorament cada cop més gran” del poble i mirar d’explotar les possibilitats que ofereix l’entorn agroforestal. “Però hi ha molt conformisme”, lamenten les mateixes fonts. 

L’entrada de Vox

Juntament amb Novos Aires por Avión, va entrar al consistori Liliana Cerdeira, l’única regidora de Vox a Galícia. Fonts de la formació ultra traslladen a l’ARA que no atendrà els mitjans i, finalment, tampoc acudeix al míting del líder de Vox, Santiago Abascal, a Ourense, per problemes familiars. És una dona de Barroso, un llogaret elevat sobre Avión, que va tornar de Veneçuela fa uns dos anys, explica gent del poble. Segons l’alcalde, va obtenir prou suports perquè era més o menys coneguda “i es vota la persona”. Des de Novos Aires discrepen i consideren que la gent va votar les sigles de Vox a consciència. “En campanya es va moure, i potser la van votar perquè no estaven contents amb el que hi havia i perquè la línia ideològica dels ciutadans és d’extrema dreta”, creuen. A la Marisol no l’interessa gaire la política, puntualitza, però creu que la llista la va impulsar “algú de fora”, perquè la gent que l’acompanya no és d’Avión. De fet, Cerdeira ja no viu al municipi.

Més enllà de l’anècdota d’Avión, Vox, sense gaires expectatives, malda per accedir al Parlament gallec de la mà d’Álvaro Díaz-Mella, que l’any passat va fracassar per partida doble: no va entrar a l’Ajuntament de Vigo com a cap de llista el 28-M i tampoc va entrar al Congrés com a cap de files per Pontevedra. Acompanyat d’Abascal, reuneix unes 200 persones en un acte a Ourense i aborda el problema de la despoblació, que atribueix a les polítiques del PP i el PSOE. El líder del partit rebat Feijóo, que aquest divendres al matí en una entrevista amb Federico Jiménez Losantos ha demanat concentrar el vot en el PP. “El que vol dir Feijóo és que no té sentit un partit que defensi la unitat nacional i que creu que els separatistes estan fora de la llei. Es veu lluny, però un partit que anava quart s’ha posat segon (el BNG) i el tindrem robant el patrimoni dels nostres avis”, avisa. De moment, els avis de Galícia i d’Avión voten el PP.

stats