Corrupció
Política 20/01/2023

Francisco Camps serà jutjat per la Gürtel el 2023

S'investiga si l'adjudicació d'un contracte de Fitur 2009 va ser un pagament encobert per feines de l'empresa al PP valencià

Daniel Martín
3 min
Francisco Camps junt al seu advocat en una imatge d'arxiu.

ValènciaDel 17 de gener al 23 de maig del 2023. Aquestes han sigut les dates fixades per la secció segona del penal de l'Audiència Nacional per al judici a l'expresident valencià Francisco Camps per l'adjudicació a l'empresa Orange Market –filial valenciana de la Gürtel– del muntatge de l’expositor del pavelló del País Valencià a Fitur 2009.

Serà la segona ocasió en la qual l'excap del Consell s'asseurà al banc dels acusats –la primera va ser pel cas dels vestits, en el qual va ser absolt–, i ho farà després de demanar sense èxit que s'apartés dos dels magistrats que el jutjaran: el president, José Antonio Mora Alarcón, i José Ricardo de Prada, un dels togats que van firmar la sentència que va determinar que el PP espanyol es va finançar il·legalment. També després d'haver superat nou imputacions: quatre per la celebració del Gran Premi de València de Fórmula 1 i la resta per les contractacions per celebrar la cinquena Trobada Mundial de les Famílies, la visita del papa Benet XVI a València el 2006, el cas Noós, el projecte fallit del Centre de Convencions de Castelló de la Plana i pel finançament irregular del PP valencià. Totes elles finalment van ser arxivades.

Durant la instrucció del cas es van donar per acreditades les sospites del jutge José de la Mata, que creu que les adjudicacions a la trama Gürtel podrien haver sigut un pagament encobert per feines de la xarxa corrupta al PP valencià, atès que la formació conservadora acumulava amb l’empresa “un deute de 800.000 euros” que hauria resolt amb “pagaments en metàl·lic (amb donacions il·legals de beneficiaris d’adjudicacions)” i girs de “factures falses d’Orange Market a empresaris valencians”.

Qui també creu en la culpabilitat de Camps és la Fiscalia, que va secundar la tesi del magistrat i defensa que l’expresident va donar verbalment instruccions a l’ex directora general de promoció institucional Salvadora Ibars perquè adjudiquessin a Orange Market el muntatge de l’expositor per 366.529 euros. El ministeri fiscal defensa que les empreses del líder de Gürtel, Francisco Correa, es van establir al País Valencià el 2003 per "aprofitar les possibilitats de negoci que els va oferir" Camps, "no només per a l'organització i execució de tots els actes del PP", sinó també per "aconseguir una posició avantatjosa en la convocatòria i adjudicació de contractes públics". En el cas de Fitur 2009, Anticorrupció afirma que es va adjudicar per "acontentar" els membres de la trama per "l'elevat deute acumulat" que tenia Orange Market amb el PP per l'organització d'actes del partit en anys anteriors. La Fiscalia demana dos anys i mig de presó per a l’expresident valencià pels delictes de prevaricació i frau i que se l'inhabiliti per a càrrec públic durant deu anys. 

Ricardo Costa i el Bigotes assenyalen Camps

Un dels pilars en què s’ha fonamentat la instrucció ha sigut la declaració davant del jutge de Ricardo Costa durant el judici pel finançament il·legal dels conservadors valencians. L’ex secretari general del PP autonòmic va reiterar que Camps va ordenar fer contractes amb la trama que dirigia Francisco Correa i que aquests encàrrecs es van finançar en part amb diner negre obtingut de donacions d’empresaris. El testimoni de l’exdirigent del PP va ser confirmat per Álvaro Pérez, el Bigotes, que va afirmar que Camps li va prometre el contracte de Fitur 2009 el novembre del 2008 mentre passejaven junts prop de la casa de l’expresident. A partir d'aquestes confessions, la Fiscalia va instar la reobertura de la peça de Gürtel relativa a aquesta empresa per investigar Camps i el jutge finalment el va processar per només aquesta adjudicació.

Per segon cop al banc dels acusats

Francisco Camps ja va seure al banc dels acusats ara fa onze anys acusat d’haver acceptat vestits pagats per Orange Market a canvi de beneficiar la xarxa corrupta. Finalment, un jurat popular va declarar l’excap del govern valencià “no culpable” del delicte de suborn impropi, però el cas va comportar la seva sortida de l’executiu autonòmic i va posar fi a la seva carrera política. Una experiència que l’expresident valencià podria reviure, no només per Fitur 2009 sinó també per la visita del Papa a València el 2006. En aquell cas, Camps manté la condició d’investigat pels presumptes delictes de prevaricació, malversació i falsedat documental, tot i que ell defensa que els delictes haurien prescrit.

stats