Política 19/03/2018

El PSIB aprova la creació d'un consell per assessorar en polítiques d'igualtat de gènere

Una comissió d'expertes en diferents àmbits ajudarà a definir estratègies que es desenvoluparan a les institucions

Aina Solano
4 min
El PSIB crearà un Consell per assessorar en polítiques d'Igualtat i de Gènere

PalmaEl PSIB-PSOE ha aprovat en executiva la creació d'un Consell Assessor en Polítiques d'Igualtat de Gènere, l'objectiu del qual és ser un òrgan d'interlocució amb experts militants o independents provinents de diferents àmbits professionals, des del jurídic, sanitari o educatiu fins al de drets humans, passant pel social, laboral i el cultural. Així ho ha anunciat la secretaria d'Igualtat dels socialistes, Silvia Cano, qui ha afegit que aquesta comissió d'experts “assessorarà el Partit Socialista en la definició d'estratègies polítiques a curt, mig i llarg termini per poder desenvolupar-les a les institucions en les quals governa i presentar-les com a iniciatives parlamentàries”.

Cano ha recordat que tots els avanços en matèria d’igualtat que s’han fet a aquesta Comunitat “han vingut de la mà dels socialistes” tot i que “queda molt per fer, perquè no podem descansar mentre hi hagi dones que cobren un 23% menys que els homes per la mateixa feina, mentre hi hagi dones que cobrin un 40% menys de pensió que els homes, o hi hagi dones que moren assassinades o són maltractades només pel simple fet de ser dona”.

La secretaria d'Igualtat del PSIB ha detallat la composició del nou consell assessor en polítques d'Igualtat i ha dit que serà un òrgan “transversal, amb dones de dins i de fora del partit, amb l’objectiu de continuar fent propostes pioneres en favor de la igualtat”, una aposta dels socialistes per “recollir el clam de les dones manifestat el passat 8M”, a més de “seguir donant resposta a les reivindicacions feministes. El consell assessor estarà presidit per l'arquitecta Maria José Varela i estarà integrat per Francina Armengol, Pilar Costa, Isabel Castro, Silvia Cano, Francisca Garí, Eva Cerdeiriña, Maria José Varela, Esperança Bosch, Leonor Taboada, Carmen Sánchez Contador, Francisca Salvà, Vega Oreja Escribano, Maria Durán, Valentina Milano, Cristina Ferrer, Cristina Moreno, Rosa Maria Alberdi, Paula Liñán, Pilar Ferrero i Carmen Garcia.

Campanya 'Treballam pel que importa'

L'Executiva del PSIB ha aprovat, a més, la posada en marxa de la campanya 'Treballam pel que importa', que pretèn analitzar els grans reptes que es plantegen a les Illes Balears i de quina manera s'estan duguent a terme des de les institucions públiques. La iniciativa, que estarà oberta als ciutadans i pretèn obrir un debat participatiu, es desenvoluparà en dotze accions, en les quals es debatran qüestions com la reforma labora i el treball, l'habitatge, les mesures de creixement econòmic i les de diversificació econòmica, com la posada en marxa de propostes com l'aprovació de l'impost del turisme sostenible. Així ho ha detallat aquest dilluns el portaveu del PSIB, Iago Negueruela, qui ha apuntat que el primer dels reptes que ocuparà aquesta agenda política serà la recuperació de l'estat del benestar, un dels pilars fonamentals amb la qualitat de la feina com a principal reivindicació.

El portaveu del PSIB-PSOE ha incidit que “s'ha d’aprofitar aquest moment de creixement econòmic en que ens trobam no només en la creació d’ocupació, com afirma el PP roda de premsa rere roda de premsa com un mantra des de fa anys, sinó també en la qualitat dels llocs de feina que s’estan creant i en assegurar que aquest creixement arribi a tothom”. En aquesta línia ha recordat que per tractar de quina manera es crea feina no només hi són els salaris d'avui sino també les pensions de demà, i el poder garantir la qualitat d'aquesta ocupació per permetre una vida digna de tots els treballadors que desenvolupen serveis a les empreses del conjunt de l'Estat. Ha detallat, Negueruela, el Pla de lluita contra la precarietat laboral, que va permetre millorar a més de 16 mil treballadores els seus contractes o l'acord entre sindicats i empresaris per poder pujar el salari un 17 per cent als treballadors d’hosteleria.

El portaveu socialista ha avançat que recorreran diferents zones turístiques de les Illes per explicar el conveni d'Hosteleria i la millora dels drets laborals i demanaran “l'acompanyament de les organitzacions sindicals per a que considerin el que s'està fent i diguin on es pot millorar”. En definitiva, “un debat obert i participatiu per al conjunt de la ciutadania”.

Iago Negueruela ha recordat les reivindicacions fetes pels socialistes “quan hem sortit al carrer demanant unes pensions dignes i reclamant polítiques decidides i d'igualtat” i ha anunciat que “seguirem al carrer, debatent, explicant i escoltant les demandes de la ciutadania”. En aquest punt ha criticat la posició del PP, que “està més preocupat en mirar cap a dins el seu partit o cap els costats de forma permanent però que no acaba de trobar la posició ni la situació ni en el conjunt de l'Estat ni en el conjunt de les Balears, on el seu líder canvia d'opinió cada dos dies”, a més de ser un partit popular “ple de contradiccions i immòbil a les reivindicacions de milers de dones que sortiren al carrer o milers de pensionistes que demanen dignitat”.

Enmarcarts dins la campanya està prevista la creació de distints grups de treball. El primer d'ells reunirà a tots els batles i batlesses socialistes de Balears per debatre els problemes dels diferents municipis de les Illes i reclamar al govern del PP i al ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, que els consistoris puguin fer ús dels seus superàvits per a millorar la vida dels seus ciutadans.

stats