Política 10/11/2020

Armengol tanca la porta a reduir conselleries i alts càrrecs del Govern

La presidenta de l'Executiu considera que els recursos públics es gestionen amb eficiència amb l'estructura actual

Maria Llull
3 min
La presidenta del Govern, Francina Armengol, durant el ple del Parlament

PalmaLa presidenta del Govern, Francina Armengol, ha tornat a tancar la porta aquest dimarts a fer qualsevol remodelació de l'Executiu que impliqui una reducció de conselleries o alts càrrecs. Armengol ha respost durant el ple del Parlament a una pregunta del portaveu del Ciutadans, Marc Pérez-Ribas. El diputat taronja ha considerat que, amb les dimensions actuals, "la composició del Govern no és la més adequada per afrontar els reptes del covid".

Per la seva banda, malgrat que ha assegurat que està disposada a "escoltar les propostes" de Cs, la presidenta també ha subratllat "l'eficiència" del control dels recursos públics de l'Executiu actual. "Som un Govern eficient", ha afirmat Armengol. "No em demani que redueixi conselleries quan vostès les augmenten on governen", ha afegit en referència a la Comunitat de Madrid.

Segons Pérez-Ribas, el problema principal de la cap de l'Executiu per dur a terme un redimensionament "són els acords de Bellver". Com a exemple, el portaveu de Ciutadans ha lamentat que la gestió de la innovació està a hores d'ara "repartida entre quatre conselleries i quatre direccions generals de tres partits". "El seu Govern actual ni és eficient ni és facilitador ni és transparent. Renovi'l, redueixi els alts càrrecs i conselleries i faci l'auditoria que li demana el Parlament a petició de Ciutadans", ha continuat Pérez-Ribas.

D'altra banda, Armengol ha agraït a Cs que no hagi fet una esmena a la totalitat dels pressupostos, i que el partit de dreta hagi optat per escoltar primer l'exposició dels consellers sobre com els executaran.

El PP no oblida el cas Hat Bar

Per la seva banda, el portaveu del PP, Biel Company, ha tornat a retreure a Armengol la seva sortida nocturna al Hat Bar de Palma, i ha assegurat que aquest cas "li ha llevat autoritat política i moral" per continuar al capdavant de l'Executiu. "Han sobrat la seva sortida de copes i les campanyes per intentar tapar-la. A qualsevol país normal ja hauria marxat a ca seva", ha assenyalat. De fet, a gairebé totes les intervencions dels diputats del PP hi ha hagut mencions al cas Hat Bar, un retret constant des que es va fer públic.

Company ha comparat la situació de les Balears amb la de les Canàries, després que Armengol hagi assegurat que les Illes són la tercera comunitat en millor situació d'Espanya pel que fa a la incidència acumulada a 14 dies, amb 260 casos per cada 100.000 habitants. "Sempre fa referència a les altres comunitats i s'hauria de comparar amb les Canàries, que també són illes. Perd tots els partits, amb ells. Amb el doble de població, tenen una incidència de 80. Ja tenen creuers i lluiten per la seva temporada, mentre que vostè l'ha estrellada", ha explicat el líder de l'oposició, qui també ha retret a la presidenta que no hagi reconegut la pujada salarial als professionals sanitaris i que posi en marxa confinaments que "no pot controlar", com a Manacor.

Armengol ha criticat que el PP no faci propostes en positiu i ha recordat les incoherències dels populars, que en el passat es varen mostrar crítics amb mesures com l'ús obligatori de les mascaretes als espais públics. "Varen trobar una exageració la mascareta i una bogeria les restriccions. I els agrada molt comparar-se amb les Canàries, quan allà tampoc no han votat el pacte de reactivació". La presidenta ha afegit que les mesures es van adequant "a la situació de la pandèmia" i ha lamentat que el PP vulgui "fer caure el Govern" en lloc de col·laborar-hi.

La presidenta confia en els fons europeus per modernitzar l'Administració

El diputat d'El Pi, Josep Melià, ha demanat a Armengol pels projectes del Govern per agilitzar una burocràcia que, segons la denúncia de la patronal de constructors, a hores d'ara té bloquejades inversions d'aquest sector per valor de 2.500 milions d'euros.

La presidenta ha explicat que presentarà projectes i que espera aconseguir fons europeus per a l'agilització i la modernització de l'Administració pública. Així i tot, Armengol ha recordat que l'Executiu ja ha posat en marxa mesures per agilitzar la burocràcia i els tràmits de la construcció d'habitatges. "S'ha arribat a acords amb els col·legis professionals i l'Ajuntament de Palma ha millorat moltíssim l'agilització en la concessió de llicències", ha explicat. Davant això, Melià li ha retret que només s'ha agilitzat la construcció d'habitatges públics i s'ha deixat de banda el sector privat. "Per fer habitatges de protecció oficial, escoles i hospitals sí que fan via, però per afavorir el comú dels mortals, no", ha criticat.

stats