Política 16/03/2022

Armengol: "Amb la pandèmia vàrem estar a l'altura, i amb la invasió russa ho farem de nou"

El Govern s'ha reunit aquest dimecres amb representants dels consells insulars, ajuntaments, patronals i sindicats per fer front a la crisi econòmica

3 min
La reunió de la mesa de diàleg social d'aquest dimecres

PalmaEl Govern ja ha iniciat la recerca del consens polític i empresarial. Aquest dimecres l'Executiu balear s'ha reunit amb representants dels consells insulars i els ajuntaments, a més de retornar a la mesa de diàleg social amb les patronals i els sindicats illencs -CAEB, PIMEB, CCOO i UGT. "Amb la pandèmia vàrem estar a l'altura, i amb la invasió russa ho farem de nou", ha destacat la presidenta de les Balears, Francina Armengol, a la roda de premsa posterior a les reunions. "La guerra afegeix derivacions econòmiques que són i seran dures per als ciutadans de les Balears", ha assenyalat.

Armengol ha avançat que al llarg de l'horabaixa es reunirà amb el sector del transport, aquest dijous amb el primari, i posteriorment amb altres de "vulnerables" per la pujada de preus de l'energia i els carburants com el de la construcció. A més, el Pacte de Reactivació es posarà en marxa la setmana que ve. D'altra banda, la cap de l'Executiu ha explicat que la mesa de diàleg social es tornarà a fer el pròxim divendres, on es consensuaran amb les patronals i els sindicats propostes concretes amb vista a la conferència sectorial que es farà dilluns amb la vicepresidenta econòmica, Nadia Calviño, i la vicepresidenta de Transició Ecològica, Teresa Ribera.

En aquesta conferència se cercarà la unitat de les comunitats i l'Estat amb vista al Consell Europeu dels dies 24 i 25 de març. "La solució és europea, la mare de totes les batalles és la regulació energètica. A la conferència de presidents autonòmics de la Palma hi va haver unanimitat per reclamar desacoblar el gas de la factura elèctrica", ha recordat Armengol. En aquest sentit, el cap de l'Executiu estatal, Pedro Sánchez, farà una gira europea on es reunirà amb vuit líders polítics i visitarà cinc països, amb l'objectiu de convèncer de la separació del gas dins la factura i la limitació dels preus de l'electricitat, decisions que no pot prendre Espanya de manera unilateral, sinó que depèn del conjunt de la Unió Europea.

La presidenta del Govern ha agraït als agents socials que "mai s'han posat de perfil, sempre s'han cercat les millors solucions". Patronals i sindicats s'han sumat a la presidenta, propugnant que el diàleg és "la manera de sortir-ne". "Hi ha d'haver un missatge de diàleg i consens, no podem anar a mesures extremistes", ha reclamat el president de PIMEB, Jordi Mora. "S'ha de treballar de manera conjunta sense crear alarmismes", ha indicat el secretari general d'UGT, Lorenzo Navarro.

La patronal de la petita i mitjana empresa ha posat damunt la taula els crèdits ICO, demanant "24 mesos de carència addicionals" i la possibilitat de retornar els préstecs en 12 anys per "alleugerir els pagaments de les empreses". Mora ha afirmat que els desacoblament del gas de la factura elèctrica s'ha de fer "de manera ràpida", a més de la necessitat d'incrementar la competència en el sector energètic estatal "per tenir uns preus més justos", i l'ajustament "temporal" de l'IVA de l'energia i el combustible del 21% al 10%. El president de PIMEB també ha recalcat la "importància" d'aprovar la part fiscal del Règim Especial de les Balears, per "crear reserves en les empreses amb vista a inversions futures". CAEB s'ha alineat amb PIMEB, i han apostat en la reunió per una baixada "imminent" dels preus dels carburants, la revisió dels crèdits ICO i ajudes retroactives o subvencions des del Govern. "Sempre hem apostat pel diàleg social, és l'única manera de sortir de la pujada de preus", ha destacat el vicepresident de la patronal, Rafel Roig.

Navarro ha insistit en la contenció de preus, el manteniment del poder adquisitiu, la protecció del treball i el suport als sectors afectats. "S'ha d'actuar ja per frenar el deteriorament de les condicions de vida", ha afirmat el secretari general d'UGT. Per la seva banda, la secretària d'Ocupació i Formació de CCOO, Yolanda Calvo, ha traslladat a la mesa de diàleg social la necessitat d'un "pacte de rendes per tenir una vida digna", a més de mesures per controlar els preus dels carburants o de l'habitatge, i fixar un preu màxim de l'electricitat "per posar fi als oligopolis".

Pacte de Reactivació

La setmana que ve es farà la reunió del Pacte de Reactivació, que aglutina els sectors socials, econòmics, i la majoria de partits polítics representats al Parlament, llevat del principal partit de l'oposició, el PP, i Vox. "Convid aquests partits que s'hi sumin, ahir vaig veure en el Parlament en algunes forces polítiques la crítica fàcil", ha sostingut Armengol. En la sessió de control d'aquest dimarts els portaveus del PP, Antoni Costa; de Ciutadans, Patricia Guasp, i de Vox, Jorge Campos, van basar les seves intervencions en la baixada d'impostos per fer front a la crisi econòmica, sense mostrar-se oberts al consens polític. "Alguns, davant la crisi, actuen constrenyent l'economia, i creim que s'ha de fer el contrari, posar recursos públics per a les famílies. Per això hem de tenir una Administració pública robusta, i no val la demagògia fiscal", ha criticat la presidenta del Govern.

stats