Política 15/03/2022

Armengol compareixerà al Parlament per acordar mesures contra la crisi econòmica derivada de la guerra

La presidenta del Govern ha convocat els consells insulars i la mesa de diàleg social per a aquest dimecres

3 min
La presidenta del Govern, Francina Armengol

PalmaLa presidenta del Govern, Francina Armengol, va fer dues grans reclamacions en la conferència de presidents autonòmics a la Palma de diumenge, en relació amb l'agreujament de la crisi econòmica derivada de la guerra a Ucraïna. Per una banda, mesures directes per abaixar els costos del carburant en el sector primari i el del transport i, per una altra, "actuar en el problema mare", que és la regulació energètica europea. A més, va anunciar que es farà una conferència sectorial amb la vicepresidenta econòmica, Nadia Calviño, i la vicepresidenta de Transició Ecològica, Teresa Ribera, on totes les comunitats aportaran propostes contra la crisi, "amb l'acord d'afrontar la situació des de la unitat".

Aquest dimarts, la cap de l'Executiu illenc ha anat més enllà i ha demanat comparèixer al Parlament autonòmic per abordar un debat "d'altura" amb els partits sobre mesures per pal·liar la crisi econòmica. A més, ha convocat per a aquest dimecres els quatre consells insulars i la mesa de diàleg amb els sectors econòmics per tal de "pactar propostes". També ha assegurat que reunirà el pacte de reactivació "de manera imminent". "Estam en un moment delicat, i és necessària una unitat d'acció europea, estatal i entre les comunitats autònomes", ha reclamat Armengol.

La presidenta s'ha referit a l'increment dels costos del transport marítim, en resposta a una pregunta feta pel portaveu de MÉS per Menorca, Josep Castells, que ha plantejat que "a les Illes aquesta situació s'agreuja, gairebé totes les matèries primeres arriben per transport marítim". "El fet de ser illes presenta vulnerabilitats, ja treballam per presentar mesures, i algunes tenen efectes importants en el transport marítim", ha contestat Armengol. El portaveu de MÉS per Menorca ha fet incís en algunes propostes com l'ampliació del límit màxim de subvencions, o excloure les compensacions del trànsit de mercaderies de la regla de mínims. "Els tenim fixats com a Règim Especial de les Balears (REB), i és hora que les Illes alcin la veu", ha destacat Castells.

La presidenta ha reconegut que, davant la pujada dels preus de l'energia i els carburants, "és clau" el Consell Europeu dels dies 24 i 25 de març, perquè es pot acordar un canvi del sistema regulador europeu. A escala estatal, en la conferència de presidents de la Palma ja es va arribar a un acord perquè el president del govern estatal, Pedro Sánchez, demani a Europa la separació del gas dins la factura elèctrica. "Hem d'anar units", ha subratllat Armengol.

Abaixar impostos

Tant el Partit Popular com Ciutadans han exigit baixades d'impostos a l'Executiu balear per fer front a la crisi econòmica. La portaveu de Ciutadans, Patricia Guasp, ha demanat "fer política per a adults", amb la baixada d'impostos especials i de l'IVA que grava els combustibles o adaptant els trams de l'IRPF a la inflació, a més d'exigir el REB. "La part important del REB és el transport, i la part que queda, que l'hem defensada, són les deduccions a empreses que facin inversions per a la modernització", ha aclarit la presidenta del Govern. "El tema és greu, esper unitat d'acció", ha insistit.

Per la seva banda, el portaveu parlamentari popular, Antoni Costa, ha recriminat a Armengol que "es dediqui a mirar a una altra banda" quan el PP demana la baixada d'impostos. "Com és possible que ens digui que augmenta la recaptació d'IRPF, o que no li digués a Sánchez que posi l'IVA superreduït del 4% per a la llum i els carburants?", ha criticat Costa. "Viu desconnectada de la realitat", ha afegit. Davant aquestes paraules, Armengol ha acusat el PP de "demagògia fiscal" amb uns impostos "que garanteixen l'estat del benestar i el manteniment d'ajudes a les empreses".

stats