Política 16/03/2022

Armengol cerca el consens polític i empresarial per fer front a l'impacte econòmic de la guerra

La presidenta del Govern demana comparèixer al Parlament, es reunirà amb els consells insulars, activa la mesa de diàleg social i anuncia una reunió "imminent" del Pacte de Reactivació

3 min
La presidenta del Govern, Francina Armengol

Palma"Diàleg", "consens" i "una necessària unitat d'acció". La presidenta del Govern, Francina Armengol, ha tornat de la conferència de presidents autonòmics amb la voluntat i la necessitat d'aconseguir el consens polític i empresarial per pal·liar els efectes de la guerra, que agreugen la crisi econòmica viscuda les darreres setmanes, amb una inflació que el mes de febrer se situava en el 7,4%.

La cap de l'Executiu balear ha oferit el "plantejament de consens" aquest dimarts en les seves intervencions en la sessió de control al Parlament al Partit Popular (PP), Ciutadans, Vox i Més per Menorca, anhelant la unitat política que va obtenir en certs punts de la gestió de la pandèmia.

Armengol està seguint l'estratègia de l'executiu estatal. El govern de Pedro Sánchez, mitjançant les tres vicepresidentes, Nadia Calviño (Afers Econòmics), Yolanda Díaz (Treball i Economia Social) i Teresa Ribera (Transició Ecològica), a més del ministre de Presidència, Félix Bolaños, inicia aquest dimecres una ronda de negociacions amb tots els grups de la Cambra Baixa, començant pel PP, cercant un 'gran pacte de país' per fer front a la situació econòmica derivada de la invasió russa d'Ucraïna. "És necessària una unitat d'acció en l'àmbit europeu, estatal, de les comunitats autònomes i de les forces polítiques", ha afirmat la presidenta de les Illes.

En aquest sentit, el Govern ha accelerat la recerca del consens i Armengol ja ha anunciat que demanarà comparèixer al Parlament per encetar el debat de les mesures econòmiques amb els partits amb representació a la Cambra. Un debat que la presidenta de l'Executiu reclama que sigui "assossegat i d'altura", i que serveixi "per posar ordre".

Més per Menorca ha aplaudit la iniciativa, però els líders dels grups parlamentaris asseguts a la dreta del Parlament no s'han referit al consens en les seves intervencions. Això ha fet que Armengol els cridàs l'atenció. "El plantejament que feim és el del diàleg, a veure si aquesta vegada els trobam", ha dit al portaveu de Vox, Jorge Campos. "El tema és greu, i esper unitat d'acció", ha reclamat a la líder de Ciutadans, Patricia Guasp. "Es posaran de perfil com amb la pandèmia o estaran devora la gent?", ha preguntat finalment al portaveu parlamentari popular, Antoni Costa.

Diàleg social i Pacte de Reactivació

La presidenta del Govern ha aprofitat els seus torns de paraula per anunciar també que aquest dimecres convocarà una reunió entre els diferents consells insulars, presidits pel PSIB (Mallorca, Menorca i Formentera) i el PP (Eivissa), a més de, en clau de consens empresarial, la mesa de diàleg social amb les patronals i els sindicats. "Anam a escoltar el Govern, les nostres propostes són les que ja hem comunicat, com abaixar els impostos sobre els carburants", expliquen des de la Federació de la Petita i Mitjana Empresa de Mallorca (PIMEM).

La ronda de negociacions amb els agents econòmics i socials desembocarà en la reunió "imminent" del Pacte de Reactivació, signat el juliol del 2020 per mitigar els efectes de la pandèmia, i que aglutina el PSIB, MÉS per Mallorca, Unides Podem, Ciutadans i El Pi, a més dels mateixos consells insulars i els agents socials.

Reunió amb el govern estatal

Armengol vol arribar amb els deures fets a la reunió sectorial amb Calviño i Ribera. El pròxim dilluns el govern estatal convocarà els consellers autonòmics d'Economia i Hisenda per abordar la crisi econòmica, "amb l'acord d'afrontar la situació des de la unitat", tal com va apuntar la cap de l'Executiu balear a la roda de premsa posterior a la conferència de presidents de la Palma.

La presidenta del Govern ha avançat en el ple del Parlament que l'Executiu ja "treballa per presentar mesures, i algunes tenen efectes importants en el transport marítim". El transport i el sector primari són els dos grans sectors per als quals Armengol reclamà en el fòrum de presidents mesures directes que ajudassin a combatre els costos del carburant, mitjançant subvencions o desgravacions fiscals.

stats