ANÀLISI POSTELECTORAL
Política 01/06/2019

Un 25% dels ajuntaments de Mallorca poden tenir batlesses

Després de 40 anys dominats per homes, els consistoris de Campos i Santanyí, de tradició conservadora, cediran les vares a dones

Miquel Barceló
3 min
Un 25% dels ajuntaments  de Mallorca poden tenir batlesses

PalmaFins a 14 dels 53 municipis de Mallorca poden tenir batlessa a partir del proper 15 de juny o durant el mandat que acabarà el maig de 2023. A alguns dependrà de com es resolguin els pactes que s’han començat a gestar. En tot cas, si s’assolís aquesta xifra, suposaria un 25% de batlies en mans de dones. En el mandat 2015-2019, fins a 10 ajuntaments han tingut batlesses.

Set consistoris començaran presidits per dones. Quatre ho faran amb majoria absoluta: les populars Xesca Porquer (Campos) i Maria Pons (Santanyí) i les ecosobiranistes Magdalena Perelló (Llubí) i Maria Ramon (Esporles). Tres tindran la vara en minoria: les socialistes Maria Antònia Mulet (Algaida) i Natalia Troya (Son Servera), i Xesca Mora (Porreres), d’El Pi. A Son Servera, si es manté el pacte PSOE (6) - Independents (3), i hi hagués compartició de batlia, també seria una dona, Margalida Vives, qui alternaria amb Troya.

A part d’aquests set territoris, set municipis més poden tenir batlessa al llarg del proper quadrienni. A Andratx, el PP (5) d’Estefania Gonzalvo necessitarà El Pi (3) amb la batlessa en funcions, Katia Rouarch, al capdavant. En un consistori de 17, assolir la majoria absoluta exigeix un tercer soci, en aquest cas Cs (1). Tot fa pensar que el passat acord PP-El Pi més Cs serà el pacte més estable. Una situació semblant pot viure Alcúdia amb un aliança PSOE (5) i El Pi (4), ja experimentada, que donaria la batlia a la socialista Bàrbara Rebassa durant la major part del mandat.

A Artà, el PSOE (5) necessitarà El Pi (3) de Maria A. Sureda o el grup Independents (3), que lidera Macu Moreno. Atès que en el mandat passat PSOE i El Pi ja compartiren poder, la repetició de l’acord sembla factible. A Manacor, tot i que MÉS-Esquerra (6) torna a ser el partit més votat i es dona per fet una acord amb PSOE (4) i UP (1), les demandes socialistes poden portar Núria Hinojosa a compartir batlia.

Les eleccions han deixat a Sóller un mapa amb El Pi (1) com a jutge per mantenir el color vermell amb l’esquerra (MÉS-PSOE-UP) o el blau amb la dreta (PP, Cs). En el primer cas, la candidata de MÉS, Laura Celià, estaria en condicions de presidir el Consistori en algun període del mandat. La mateixa situació té a l’horitzó la candidata del PSOE (4) a Campanet, Rosa Maria Bestard, si se segella la governabilitat amb MÉS (5), que lidera Guillem Rosselló.

On sembla més difícil però no impossible tenir batlessa és a Felanitx. L’exsenadora Catalina Soler (PP), tot i perdre un regidor i quedar en sis edils, a partir del suport de Vox (1) pot plantejar a El Pi (2) l’alternança a labatlia.

Dones que entren amb força

Xisca Porquer (1974) a Campos i Maria Pons (1960) a Santanyí són les dues cares femenines a ajuntaments governats per la dreta des de 1979 i sempre per homes. Hi han entrat amb força: Porquer passant de 9 a 10 regidors i Pons mantenint els 10 edils però amb 400 vots més que el 2015. Porquer, diplomada en Turisme, s’estrena com a política a un ajuntament on treballa de funcionària des de fa 20 anys. Una campanya “feta sense criticar els adversaris” la converteix en cap d’un consistori en què 9 dels 17 edils són dones. És la mateixa correlació que té Santanyí amb la veterana Maria Pons amb les regnes d’un ajuntament on governen els conservadors des de fa 40 anys. El PP governarà Santanyí amb sis dones dins l’equip polític municipal i amb la batlessa posant el seu toc d’acostament a la gent amb una consulta un dia a la setmana a cada un dels 13 pobles del terme.

D’entre el grup de batlesses, només Magdalena Perelló (MÉS), a Llubí, ha passat a tenir majoria absoluta, venint d’un partit en minoria. Presidirà un consistori d’11 edils, sis dels quals són dones, cinc d’elles dins l’equip de govern si Feina per Llubí (2) hi entra.

NOU MUNICIPIS AMB MAJORIA FEMENINA I A ESCORCA TOT HOMES

Les regidores són majoria a 9 dels 53 ajuntaments mallorquins: Alcúdia (9-8), Algaida (7-4), Bunyola (8-5), Calvià (11-10), Campos (9-8), Esporles (7-6), Llubí (6-5), Santa Eugènia (5-9) i Santanyí (9-8). No arriben al 20%, però cada cop són més les dones que participen de la vida política. A la coa de la classificació hi trobam Escorca, on els cinc edils de l’únic partit amb representació (PP) són homes; Petra amb nomes dues regidores dins un ajuntament d’11 edils, i Vilafranca amb 4 dones a un consistori d’11.

stats