Política 20/04/2017

Aguirre afirma que no coneix Correa i insisteix que ella va destapar la trama Gürtel

L'expresidenta de la Comunitat de Madrid acusa el seu exconseller d'Esports d'haver-li "mentit descaradament" organitzant actes amb la trama corrupta

Aleix Moldes / Manuel Altozano
4 min
La presidenta del PP de Madrid, Esperanza Aguirre,en una imatge d'arxiu. EFE

MadridLa primera vegada que es va poder escoltar Esperanza Aguirre atribuint-se el mèrit d'haver contribuït a desemmascarar els integrants de la trama Gürtel va ser el 2010, a l'Assemblea de Madrid, quan va pronunciar una frase que aquest dijous s'ha tornat a escoltar a l'Audiència Nacional: "Jo vaig destapar la trama Gürtel". L'expresidenta de la Comunitat de Madrid ha declarat aquest dijous com a testimoni a l'Audiència Nacional i, en resposta a la fiscal Anticorrupció Concepción Nicolás, ha explicat per què s'atribueix el mèrit.

Ella situa a finals del 2004 o principis del 2005 una reunió al despatx del president del PP, ja aleshores Mariano Rajoy, amb presència del mateix Rajoy; del tresorer del partit, Álvaro Lapuerta -que era qui l'havia citat-, i d'ella (no recorda si també hi havia Luis Bárcenas). Allà Lapuerta li va comunicar -Rajoy "no va intervenir en la conversa"- que els ajuntaments de Majadahonda i Arganda pretenien treure a concurs unes parcel·les de terreny públic a preu fix, és a dir, sense que al concurs es fes una subhasta de preu, una qüestió que Aguirre ha recordat que és "legal", tot i que ni ella ni Lapuerta hi estaven d'acord. Després de la reunió, Aguirre, que ocupava la presidència del PP de Madrid des del 2004, va trucar als respectius alcaldes. A Arganda ja havien fet l'adjudicació, però a Majadahonda es va trobar amb el grup popular "dividit".

"Ho recordo perfectament", ha explicat Aguirre. Dels 15 regidors, només l'alcalde i dos regidors estaven interessats a tirar endavant el concurs amb preu fix. "Els altres 12 estaven en contra que Majadahonda perdés una enorme quantitat de diners", ha indicat. Amb posterioritat, l'aleshores alcalde del municipi, Guillermo Ortega, la va anar a veure al seu despatx, acompanyat pels regidors José Luis Peñas i Juan José Moreno, que es van quedar fora. Allà, Ortega li va insistir en l'interès de vendre les parcel·les a preu fix i Aguirre afirma que li va respondre que els altres 12 regidors no acceptarien l'operació. "Li vaig dir que no i, aleshores, va presentar la dimissió", ha destacat. Formalment, Ortega va presentar la dimissió "per motius de salut".

Amb un nou alcalde, Narciso de Foxá, es van canviar les condicions del concurs i, un any després, les parcel·les van ser venudes per 150 milions d'euros, 60 milions més respecte al preu fix que volia establir l'anterior batlle. Peñas i Moreno van abandonar el grup popular, van fundar un nou partit -que no va obtenir representació municipal- i van querellar-se "en 14 ocasions" contra Foxá per qüestions diverses. "Suposo que Francisco Correa (el capitost de la Gürtel) es devia cansar de pagar les costes judicials", ha ironitzat Aguirre per explicar que van ser precisament aquests dos exregidors els que van decidir gravar una conversa amb Correa que quan va arribar a mans de la fiscalia va esdevenir l'origen del cas. "M'imagino que ho van fer amb l'interès de fer-li xantatge, però allà comença tot. Jo vaig destapar la trama Gürtel", ha insistit l'expresidenta madrilenya.

L'advocat de José Luis Peñas ha recordat a Aguirre que els 12 regidors que teòricament s'oposaven a la venda de les parcel·les amb preu fix van votar a favor de l'expedient que regulava el concurs i li ha recordat que la Comunitat de Madrid, que ella presidia, va acceptar la validesa del mateix expedient. A més, ha subratllat que el preu el va fixar l'arquitecte municipal i no l'alcalde ni cap dels regidors. Aguirre li ha respost que els problemes amb el concurs no eren "tècnics" sinó "polítics" i, per això, ni el tresorer del PP, ni la majoria dels regidors de Majadahonda, ni ella mateixa estaven d'acord amb vendre per sota del que consideraven el preu de mercat.

Precisament, l'exregidor Peña va apuntar ara fa uns mesos a la mà dreta d'Aguirre, Ignacio González, com la persona que va donar instruccions a l'alcalde sobre com s'havien de vendre les parcel·les. L'expresidenta de la Comunitat de Madrid ha negat tenir-ne cap coneixement i també ha subratllat que no coneix Correa i que mai hi ha parlat. Tot el que ha anat sabent de la trama Gürtel li ha arribat un cop va començar la instrucció del cas. Ella està convençuda que tant l'exalcalde de Majadahonda com els dos exregidors tenien pactada una comissió de Correa que, en el cas de l'alcalde, hauria arribat als 3 milions d'euros.

No participava en l'organització dels actes

En l'inici de la seva declaració com a testimoni, l'expresidenta madrilenya ha explicat al jutge que ella no s'encarregava de l'organització dels actes en què participava i ha negat cap tracte de favor a Alberto López Viejo, exconseller de la Presidència i d'Esports de la Comunitat i responsable de l'organització de nombrosos actes del PP i del govern autonòmic. "Ell em va mentir descaradament", ha afirmat a preguntes d'una part de l'acusació.

Aguirre ha explicat que López Viejo li va negar que s'estiguessin contractant les empreses de Correa que un article de la revista 'Interviú' del 2005 situava sota sospita. El 2009, un cop la justícia va posar el focus sobre l'aleshores conseller d'Esports autonòmic, Aguirre el va fer plegar. "Li vaig dir que tenia dues opcions, o dimitir o ser cessat immediatament".

Segons Aguirre, ella decidia personalment a quins actes del govern madrileny havia d'anar en funció de criteris "polítics i d'oportunitat". Ha negat, doncs, que la seva presència estigués subjecta a la contractació d'empreses de la trama per part dels organitzadors. Va ser després del sumari del jutge Baltasar Garzón quan es va adonar que López Viejo amenaçava els organitzadors de no comptar amb Aguirre si no contractaven les empreses de Correa.

stats