Política 13/09/2019

Torra fa autocrítica: "Els polítics no hem estat a l'altura, però tots plegats ens hem de donar confiança"

"No podem jugar amb les paraules, l'objectiu és la independència", deixa clar el president

Xavi Tedó
3 min
Torra:

Arenys de MuntEn l'acte de celebració del desè aniversari de la consulta independentista d'Arenys de Munt, el president Quim Torra ha fet autocrítica i ha reconegut que els polítics no han fet prou per materialitzar la República. "No hem estat a l'altura els polítics, però tots plegats ens hem de donar confiança i coratge perquè llavors som capaços de tot, junts vam fer possible la consulta d'Arenys de Munt i ara hem de recuperar aquesta unitat", ha remarcat el president.

Davant del miler de persones que omplien la plaça de l'Església del municipi maresmenc, Torra s'ha fet seu l'eslògan de la manifestació de la Diada i ha deixat clar que l'objectiu no és cap altre que la independència. "A la Diada ens vam manifestar milers de persones per la independència i aquest és el nostre objectiu, no podem jugar amb les paraules, ni prostituir-les, i la classe política ha de complir els compromisos que es va marcar", ha assenyalat. Unes paraules que entronquen amb les declaracions que va fer just abans de la manifestació de l'ANC, quan es va comprometre a situar "l'objectiu de la independència al centre de l'acció política".

Per aconseguir-ho, el president ha instat a començar a traçar l'estratègia per fer efectiva l'autodeterminació després del judici als presos polítics. "Acaba una etapa de dol en què hem actuat reactivament, però s'ha acabat i ara hem de prendre la iniciativa", ha afirmat el president, que parafrasejant Johan Cruyff ha recordat: "Si tenim la pilota nosaltres no la tenen ells".

Torra s'ha encomanat a l'esperit de la consulta d'Arenys de Munt i ha destacat que va ser l'antesala del referèndum de l'1-O. "Allò que va començar a Arenys és una onada que ha continuat i que continuarà", ha reblat abans de sentenciar que "Arenys va ser l'inici d'una onada democràtica". "El que suposa Arenys de Munt no ha canviat i va permetre entendre el poder que té la gent, perquè us van dir de tot i vau fer front a les amenaces amb pulcritud i vau vèncer la por davant dels falangistes i de la judicatura, i aquestes idees ens han empès endavant", ha afegit.

El president també ha subratllat el coratge de la gent d'Arenys de Munt a l'hora de tirar endavant la consulta i ho ha posat com a exemple a seguir per respondre a la sentència del judici del Procés. "Arenys es va arriscar llavors i amb la sentència hem de ser audaços i arriscar-nos amb valentia i seny, que no vol dir acomodar-se ni resignar-se", ha avisat abans de concloure que les "lleis injustes no es poden obeir perquè és en el Parlament on hi ha la sobirania del poble de Catalunya".

Paluzie crida a traçar un objectiu polític

La presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, també present en un acte en què hi ha hagut familiars dels presos, exiliats i represaliats, ha assegurat que les consultes a Arenys de Munt i a la resta de municipis van demostrar que "el referèndum era possible" i ha conclòs: "Si el referèndum era possible, culminar la independència és possible i depèn de nosaltres".

Fent un paral·lelisme amb la situació actual, amb la manca d'unitat dels partits i les crítiques de les bases independentistes, la màxima representant de l'entitat ha recordat que "el moviment de les consultes també va tenir tensions amb els partits, però es van superar perquè hi havia un objectiu polític, i així és més fàcil superar-ho i recuperar la unitat".

Com el president Torra, Paluzie també ha instat a prendre la iniciativa com va fer Arenys de Munt ara fa deu anys. "El moviment de les consultes va ser un moviment propositiu en un moment en què encara no havia arribat la sentència del TC sobre l'Estatut", ha afirmat.

stats