Política 18/06/2018

El Govern reclama a Colau i als comuns "complicitat" amb la "sobirania del Parlament" més enllà de les lleis socials

L'alcaldessa demana "allunyar-se de posicionaments reduïts" per superar la "situació de divisió"

Núria Orriols / Ot Serra
4 min
El president de la Generalitat, Quim Torra, i l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, reunits a Palau

BarcelonaL'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, s'ha reunit durant prop de dues hores amb el president de la Generalitat, Quim Torra, en el marc de les trobades que el president està mantenint amb diferents actors polítics i socials. En roda de premsa posterior a la trobada, Colau ha expressat el seu suport en la recuperació de les lleis socials suspeses pel Tribunal Constitucional i ha fet seves part de les iniciatives que va impulsar la Generalitat en la passada legislatura. Ara bé, la portaveu del Govern, Elsa Artadi, al seu torn, ha demanat "complicitat" als comuns més enllà d'aquesta matèria. "Volem que sigui una defensa més àmplia de la sobirania del Parlament. No només de les lleis socials tombades pel Tribunal Constitucional sinó també amb el desenvolupament econòmic o els reptes de futur", ha expressat.

En resposta a una pregunta sobre si ha abordat amb Torra la possibilitat que els comuns arribin a acords pels pressupostos, l'alcaldessa ha assenyalat que no ha vingut a parlar "en nom del partit". Ara bé, ha defensat tornar als "consensos" i "cedir posicions de màxims" per "fer avançar el país en temes de necessitats socials". Colau ha considerat que "s'ha de revisar la relació entre Catalunya i l'Estat i que s'ha de referendar en algun tipus de referèndum" perquè és un "gran consens que l'organització autonòmica actual està esgotada". Així, ha demanat que els diferents actors "s'allunyin de posicionaments reduïts" que han portat a una situació de "divisió".

Colau defensa l'acostament dels presos

L'alcaldessa també ha apuntat que amb Torra han compartit el diagnòstic de la situació "d'anormalitat" per l'aplicació del 155 i per l'empresonament de dirigents polítics catalans. "L'Ajuntament està absolutament compromès", ha assegurat l'alcaldessa, que ha defensat el seu alliberament –"i així ho ha insinuat la justícia europea"– i, mentre no sigui possible, l'acostament a presons catalanes. Colau també ha subratllat "l'etapa de diàleg i distensió" que s'obre a Catalunya després de la moció de censura a Mariano Rajoy.

Colau ha expressat el seu suport a la reactivació del Diplocat i ha recordat que el consistori barceloní forma part del patronat, de manera que ha asseverat que hi haurà "col·laboració" amb la Generalitat per contribuir a la internacionalització de Barcelona i Catalunya. "El Diplocat forma part de la normalitat i no és una eina creada per a un procés determinat", ha respòs Colau, preguntada per l'orientació política que pugui tenir aquest organisme. "Evitaria generar prejudicis", ha insistit.

Reunió de la comissió bilateral Ajuntament-Generalitat

Colau ha explicat que s'ha acordat convocar la comissió bilateral Ajuntament-Generalitat les pròximes setmanes per fer un "repàs exhaustiu" dels temes comuns que competeixen les dues institucions. Un d'aquests temes, la qüestió de l'habitatge, Colau l'ha considerat "un dels principals reptes de la ciutat de Barcelona". "Hem estat molt sols i hem hagut de treure recursos de sota les pedres", ha afirmat l'alcaldessa, que també ha assenyalat que es convocarà una reunió extraordinària del consorci de l'habitatge que presidirà Torra.

Ha valorat l'acord a què s'ha arribat que els promotors d'habitatge hagin de dedicar un 30% a habitatge protegit a Barcelona i ha suggerit al president que seria una bona mesura per a tot el país. A més, ha defensat impulsar un decret que faci més extens el període de protecció d'habitatge a més de 20 anys, que és el topall que està previst actualment.

Per la seva banda, la portaveu del Govern, Elsa Artadi, ha volgut posar en valor el funcionament de la comissió bilateral en l'anterior legislatura. "Ha donat un bon resultat", ha assegurat. La legislatura passada, ha explicat Artadi, es va reunir en dues ocasions i va servir per "coordinar-se" sobre les prioritats de Barcelona.

En tot cas, la portaveu de l'executiu ha defensat l'augment dels recursos d'habitatge "tot i les traves del govern espanyol". "Demanaríem que es veiés la fotografia completa", ha reivindicat Artadi en relació als "esforços" que ha fet la Generalitat en matèria d'habitatge.

Revisar el protocol sobre els desnonaments

L'alcaldessa ha fet un repàs dels temes que ha abordat amb Torra i ha coincidit amb el president que cal revisar el protocol de desnonaments per evitar que es produeixin casos com el de la setmana passada, en què un home es va suïcidar quan van arribar els Mossos d'Esquadra per desnonar-lo. També han pactat convocar una cimera de país per repassar els recursos disponibles a l'acollida de refugiats. Sobre aquesta qüestió, Colau ha celebrat el "canvi de signe" al govern de l'Estat però ha avisat que amb la rebuda de l''Aquarius' no n'hi ha prou, sinó que s'ha de fer un "canvi de polítiques estructural". A més, també s'ha parlat de temes de seguretat per evitar furts al carrer i ha acordat amb Torra reclamar a l'Estat l'augment de la plantilla de Mossos i que la policia catalana tingui accés a tota la informació d'intel·ligència per a la lluita antiterrorista.

Aquest matí Torra ja ha rebut representants dels principals sindicats i patronals del país i la setmana passada va culminar la ronda de reunions amb tots els grups parlamentaris, excepte el de Ciutadans, que s'oposa a reunir-s'hi fins que no es retiri la pancarta en suport dels presos polítics i els exiliats de la façana del Palau de la Generalitat.

stats