Política 07/06/2019

El ministeri d'Educació crearà un grup d'experts per "harmonitzar" la selectivitat a les comunitats

Ho ha anunciat la portaveu del govern espanyol, Isabel Celaá, en roda de premsa

Germán Aranda
2 min
La portaveu del govern espanyol, Isabel Celáa, en la primera roda de premsa després del consell de ministres del govern de Sánchez

MadridLa portaveu del govern espanyol en funcions, Isabel Celaá, i el ministre de Ciència, Innovació i Universitats, Pedro Duque, han comparegut després del consell de ministres d'aquest divendres.

Duque ha explicat els detalls del superordinador que acollirà Barcelona, que parteix d'una inversió de 100 milions d'inversió de la Unió Europea i que s'ha de completar amb 100 milions d'inversió per part d'Espanya. "Ha d'estar en marxa a finals de l'any que ve", detalla. Ho ha emmarcat en l'aposta espanyola per la supercomputació que va arrencar l'any 2004.

Duque ho ha definit com "una proposta impecable" dels socis europeus que ho han portat. "Són tres ordinadors d'ultimíssima generació que s'instal·laran en tres llocs d'Europa", explica Duque, que diu que Espanya està "il·lusionada" per aquest repte per "desenvolupar la intel·ligència artificial".

El ministeri d'Educació proposa, segons Celaá, crear "un grup d'experts entre universitats, conferència sectorial d'educació amb comunitats autònomes i ministeris per identificar si hi ha algunes opcions de millora" respecte a les diferències de criteri en les correccions de selectivitat per trobar "elements d'harmonització". "Una prova única no és la solució", defensa Celaá, que explica que els informes que tenen "no mostren una diferència significativa sobre la dificultat i el nivell de les proves".

Celaá preveu que la investidura tingui lloc la primera quinzena de juliol i ha explicat que Sánchez soparà aquesta nit amb primers ministres europeus de diverses famílies per impulsar "una Europa social" que avanci cap a la digitalització i la lluita contra la desigualtat.

El consell de ministres, diu Celaá, ha rebut un informe de la Unió Europea que "constata que els països estan fent un gran treball" per lluitar contra la violència de gènere, però que cal més prevenció contra el sexisme, "un dels principals obstacles per a l'empoderament de dones i nenes", o sigui "que la violència de gènere es produeix després, si no s'educa contra el sexisme". També ha recordat la "xacra" de la violència masclista, que ha deixat 988 dones mortes a Espanya des de l'any 2003.

Un altre dels informes rebuts pel consell de ministres es refereix a les conferències sectorials celebrades a Espanya. En els set mesos de govern del PSOE s'han produït 48 reunions bilaterals amb comunitats autònomes i Celaá defensa que això "demostra la importància que el govern dona a les autonomies" i que "disminueix les tensions" entre comunitats i Estat.

L'últim dels documents debatuts al consell de ministres és la transposició de directives europees, que ha caigut de 28 a 11 sense complir pel govern espanyol. "Ens agradaria que no n'hi hagués cap", ha defensat Celaá. Aviat, diu la portaveu, es rebran informes comparatius per saber com està Espanya en relació a la Unió Europea.

Celaá detalla també que l'Estat ha rebut una subvenció europea de 38,7 milions d'euros de subvenció en esports, part de la qual dedicada al futbol femení.

stats