Romeva: "Apel·lo als demòcrates que puguem construir una realitat on no hi hagi judici polítics"

L'exconseller d'Exteriors critica que les acusacions "busquin escarmentar una ideologia"

Raül Romeva ha aprofitat el seu últim torn de paraula per demanar "a tots els demòcrates una realitat on no hi hagi judicis polítics ni presos polítics" i al tribunal una decisió "valenta". "No hi ha dotze persones assegudes, sinó dos milions de persones que se senten concernides amb el que ens ha portat fins aquí i el que succeirà en una eventual decisió per part seva", ha advertit l'exconseller d'Exteriors als set magistrats. Tots aquests ciutadans que donen suport a l'independentisme, ha dit Romeva, "no canviaran la seva opinió" en funció de quina sigui la sentència. 

Romeva no ha amagat retrets cap a les acusacions que han bastit el relat de la rebel·lió del Procés i ha assegurat que el que han buscat és "escarmentar i castigar una ideologia". "Això em preocupa personalment i en general preocupa a Catalunya", ha subratllat el senador suspès d'Esquerra, que ha denunciat que els "interrogatoris s'han fonamentat en un rerefons ideològic en absolut dissimulat que s'ha vist ratificat en uns informes que dibuixen una realitat que no ha existit". "No per repetir-ho mil vegades es converteix en veritat", ha avisat. En aquesta línia, Romeva ha recriminat a la Fiscalia que hagi atribuït als acusats un "odi irracional" cap a Espanya, una afirmació que ha qualificat de "fal·laç i irresponsable". "Si llegissin les mil cartes que hem escrit des de la presó ho comprovarien sense marge d'error", ha assenyalat. 

Des d'aquest escenari, ha contextualitzat que el que mou l'independentisme no és un odi a Espanya, sinó la "frustració" de veure la retallada de l'Estatut del 2010 o la "incomprensió de veure que l'Estat segueix sense oferir una resposta política". Així, ha defensat la celebració del referèndum i l'ha desvinculat de qualsevol delicte encara que fos suspès per part del Tribunal Constitucional. Un exercici del dret d'autodeterminació, ha continuat, que ha defensat que ha de ser "sense violència".

EDICIÓ PAPER 07/12/2019

Consultar aquesta edició en PDF