Política 08/10/2019

El Parlament aprova el sostre de despesa del 2020 i el PP augura un forat de 379 milions

Els populars han criticat que els ingressos estan "inflats" i que el "forat" de l'any que ve podria superar els 379 milions d'euros

K. O.
2 min
parlament

PalmaEl Parlament ha aprovat aquest dimarts el sostre de despesa per al 2020, la primera passa perquè es puguin elaborar els pressupostos. La partida, però, disposarà de 50,23 milions d'euros menys que l'any 2018 i quedarà en 4.383,83 milions. La disminució, com ha explicat la consellera d'Hisenda i Relacions Exteriors, Rosario Sánchez, és per "criteris de prudència" per la situació de bloqueig del govern espanyol i l'alentiment de l'economia europea. Però el sostre de despesa aprovat supera en 300 milions el de 2018 i en 1.034 el del 2015, segons Sánchez. El PP ha criticat que els ingressos estan "inflats" i que el "forat" de l'any que ve superarà els 379 milions.

El diputat del PP, Antoni Costa, ha advertit que el sostre "no es podrà pagar" i que la consellera d'Hisenda es veurà obligada a fer retallades malgrat que "no vulgui". "El forat mínim de la Comunitat", ha dit Costa, arribarà als 370 milions d'euros i suposarà una caiguda en la recaptació d'impostos com el de transmissió patrimonial. El portaveu d'El Pi, Jaume Font, ha afirmat que fins i tot el Govern reconeix que els ingressos previstos per al 2020 són "provisionals" i que el sostre de despesa "no el reconeixeran ni vostès mateixos" a final d'enguany. Font també ha al·ludit al "forat de 500 milions que el Govern té del pressupost del 2019, i ha demanat que siguin "transparents" i parlin amb "sinceritat" amb els ciutadans dels ajustos que s'hauran de fer.

Juanma Gómez, de Ciutadans, ha dit que la despesa no és "creïble" per quadrar els comptes del Govern. I ha destacat que l'Executiu balear hi inclogui els convenis de carreteres i ferroviari. "És un insult a la Cambra", ha assegurat.

L'ecosobiranista i diputat Miquel Ensenyat ha evitat criticar el sostre de despesa presentat per la consellera, però sí que ha considerat que "l'excessiva dependència de l'Estat" suposa per a les Balears "una situació crònica d'inestabilitat". La portaveu de Podem, Antònia Martín, també ha donat suport al sostre de despesa, però ha criticat el govern de Pedro Sánchez per mantenir la llei d'estabilitat pressupostària de l'exministre popular Cristóbal Montoro, que limita la despesa pressupostària de les comunitats autònomes i obliga a fer una política d'austeritat que, segons Martín, s'ha demostrat que no és efectiva, un argument compartit per Ensenyat, que no ha intervingut en el seu segon torn de paraula.

stats