Política 20/06/2019

El PSIB, Podem i MÉS assoleixen un preacord de pacte de govern

Els partits socis dels socialistes tindran dues conselleries cadascun, a més d'una secretaria autonòmica

Ara Balears
1 min
Els socialistes celebren la victòria a les passades eleccions autonòmiques en una imatge d'arxiu.

PalmaEl PSIB, Podem i MÉS han assolit un preacord de govern que permetrà reeditar el Pacte aquesta legislatura, segons ha avançat IB3. Les tres formacions han consensuat una proposta a les 2 h de la matinada d'aquest dijous després d'una negociació maratoniana.

MÉS i Podem tindran dues conselleries, a més d'una secretaria autonòmica –una mena de viceconselleria. Segons aquest acord, el senador autonòmic serà de MÉS, mentre que el Parlament tindrà com a president el socialista Vicenç Thomàs. En canvi, el portaveu adjunt del Govern serà un diputat de Podem.

Segons aquest preacord, Francina Armengol podria ser investida presidenta la pròxima setmana.

Medi Ambient –inclosa l'Agència Balear de l'Aigua– i Serveis Socials, Joventut i Esports seran les dues conselleries de MÉS. Els ecosobiranistes també controlaran la Secretaria Autonòmica d'Universitat, Recerca i Política Lingüística.

Les conselleries de Comerç, Indústria i Energia i d'Agricultura, Pesca i Consum seran les controlades per Podem, a més d'una altra secretaria autonòmica.

Ara només farà falta que les direccions dels tres partits donin suport a aquest acord, que MÉS també sotmetrà a la votació de la seva assemblea.

"Es tracta d'arribar a concessions per assolir un pacte", ha destacat la representant de MÉS, Joana Aina Campomar, després de les negociacions. De la mateixa opinió ha estat la secretària general de Podem, Mae de la Concha: "Tothom s'ha esforçat per arribar a un acord final".

La socialista Pilar Costa també ha explicat la composició de la Mesa del Parlament, que es constituirà aquest dijous. "La presidència serà per al PSIB, la vicepresidència serà per a Podem i MÉS assumirà la secretaria".

stats