Política 19/07/2019

El PP, Cs i Vox arriben a un acord per a la investidura a Múrcia

La ultradreta rebaixa les seves exigències i passarà a l'oposició

Germán Aranda / Agències
2 min
El líder de Vox a Múrcia, Luis Gestoso, a la sessió d’investidura del candidat del PP.

MadridLa portaveu de Ciutadans a Múrcia, Isabel Franco, ha reconegut aquest divendres al matí que el nou document proposat per Vox per donar suport a la investidura del popular Fernando López Miras "és compatible" amb el pacte que la formació taronja té amb els populars per formar un govern de coalició. Minuts abans, Miras s'havia expressat en el mateix sentit i havia agraït la "responsabilitat" de Vox. "S'ha centrat en les coses que ens uneixen, que són moltes més que no pas les que ens separen", ha reconegut Miras.

Dijous a la nit, el partit d'ultradreta va retirar les seves exigències de modificar la llei d'igualtat LGTBI i també la de signar un acord programàtic a tres. Així, Vox passarà a l'oposició després de donar suport a la investidura i renuncia a formar part del govern. El partit ultradretà, això sí, manté les seves exigències en immigració i educació.

Els partits de dreta s'han reunit quatre vegades per arribar a un acord a Múrcia, malgrat que Cs va marcar com a línia vermella no pactar amb el partit d'ultradreta. La formació taronja va dir que seia a "explicar" acords i no a negociar amb el partit encapçalat per Santiago Abascal a escala estatal, però acceptant el document de Vox dona validesa a demandes que anaven més enllà de l'acord a dos amb el PP de Miras.

El document de Vox manté aspectes polèmics com ara propostes de prevenció a la "violència intrafamiliar" i un augment de la inspecció educativa per evitar l'"adoctrinament polític a les classes", informa Efe. Exigeixen, en aquest sentit, un "consentiment exprés" perquè els menors assisteixin a "activitats relacionades amb continguts ètics, socials, cívics morals o sexuals", en clara al·lusió a l'educació en diversitat de gènere, i demana que els centres educatius formin en valors constitucionals i "pel coneixement de l'aportació d'Espanya a la civilització com a element clau de la història universal".

En immigració exigeixen "el compliment de la llei d'estrangeria en el control de fronteres" i la revisió de la política de creació de centres per a migrants menors no acompanyats, 'menes', amb el compromís de no construir-ne un a la pedania murciana de Santa Cruz.

Advoquen també per lleis de protecció de la família, amb pressupostos per donar suport a la maternitat i al "foment de la natalitat", així com "informació i alternatives perquè cap dona es vegi abocada a l'avortament". "Un cop s'han respectat els votants de Vox i les coses tornen a la normalitat, hem tingut generositat i no hi ha cap problema per cedir a un acord d'investidura. Després farem valer el nostre programa", ha dit el líder de Vox a Múrcia, Luis Gestoso.

La proposta arriba dues setmanes després de la primera votació d'investidura, en què els quatre parlamentaris de la formació d'extrema dreta van votar en contra de López Miras, per la qual cosa el PP, amb 16 diputats, i Cs, amb 6, es van quedar a un vot de la majoria.

stats