Política 06/03/2019

L'Oficina Anticorrupció podria continuar paralitzada fins després de les eleccions

El director de l'ens, Jaume Far, intenta aprovar la relació de llocs de treball (RLT) d'ençà de desembre

Maria Llull
2 min
El director de l'Oficina Anticorrupció, Jaume Far.

PalmaL'Oficina Anticorrupció depèn de la voluntat dels grups parlamentaris per posar-se en marxa d'una vegada, i el seu funcionament podria continuar paralitzat si no s'aprova la relació de llocs de treball (RLT) abans de les eleccions autonòmiques de maig. Els deures estan fets: hi ha un reglament i el seu director, Jaume Far, ha presentat diverses propostes d'RLT. Només queda el vistiplau dels parlamentaris perquè aquest organisme superi les polèmiques, com la del sou del seu director (95.000 euros anuals).

Des que es va crear l'any 2017, no ha estat possible fer cap contractació de personal ni enllestir cap procediment, més enllà de la posada en marxa de la seva web i la recollida de denúncies. De fet, ni tan sols tenia oficina definitiva feia un parell de setmanes i encara ocupa una minúscula habitació a la planta tercera del Parlament a l'espera del trasllat. "La Direcció General de Patrimoni ha trobat un lloc al número 14 de Palau Reial, on hi havia l'antic Servei de Qualitat de l'IB-Salut", explica Far.

"El problema ha estat l'enorme retard que he tingut en les dues coses que necessitava que m'aprovassin en la Comissió d'Assumptes Institucionals i Generals: el reglament de funcionament, primer, i ara l'RLT", explica Jaume Far. "Sense el reglament no podia presentar la proposta d'RLT. Així com amb el reglament hi havia un tràmit de ponència i debats abans de l'aprovació, la relació de llocs de treball s'ha d'aprovar o no directament", afegeix. "Estam negociant amb els grups els detalls de l'RLT per presentar una proposta, però ho feim des de mitjan desembre".

Els diputats que participen en aquesta comissió s'han compromès amb Far a incloure l'aprovació de l'RLT "en l'ordre del dia del pròxim 13 de març". "La tenc feta però no la tenc presentada, perquè ho he de fer quan em diguin els grups. Ja havia enviat dues o tres propostes, i vaig fer les modificacions que em varen sol·licitar. Sempre ho faig tot d'una, el mateix dia o l'endemà quan em demanen canvis". De fet, Jaume Far reconeix que està "un poc decebut" perquè posar en funcionament l'oficina "està costant molt de temps".

Denúncies registrades

La memòria anual de l'Oficina Anticorrupció recull un total de "14 informacions, alertes o denúncies" rebudes. Però no totes s'han investigat per manca de consistència o d'indicis. "Quan algú presenta informació d'una denúncia o alerta, la documentació que aporta a vegades no basta", diu Far. "Hi ha un tràmit abans de la investigació, que és la versemblança", afegeix. Després d'aquesta anàlisi, només dues denúncies han aportat proves suficients per "iniciar una investigació". "Això no vol dir que acabin en res concret. De fet, vaig iniciar dues actuacions d'ofici a partir d'informacions que m'havien arribat, i totes dues varen acabar en no res", comenta.

stats