Política 19/09/2019

Més de 112.000 persones han demanat no rebre propaganda electoral

Les eleccions del 10 de novembre tindran un cost de 140 milions d'euros

Ara
2 min
Una urna electoral

BarcelonaL'Institut Nacional d'Estadística (INE) ja té registrades 112.000 peticions de persones que no volen rebre propaganda electoral, segons fonts d'aquest organisme consultades per Europa Press. Des que es va confirmar la repetició electoral, han sorgit campanyes a les xarxes socials en què es demana que no s'enviï propaganda electoral. Una convocatòria electoral que costarà uns 140 milions d'euros.

La possibilitat de rebutjar la propaganda electoral es va aplicar ja en les eleccions del 28 d'abril passat i la mesura és fruit de la reforma que es va dur a terme el 2018 de la llei electoral general (Loreg). De fet, l'Institut Nacional d'Estadística ha informat que des del 7 de març passat els electors tenen a la seva disposició els formularis per poder aplicar aquesta mesura.

Per a les eleccions del 28 d'abril, l'INE va donar de termini fins al 18 de març –el tretzè dia després que es convoquessin les eleccions– per fer la petició. Aquesta vegada, encara no s'ha informat de la data límit fins a la qual es pot demanar a l'INE no rebre propaganda electoral, perquè encara no s'ha fet la convocatòria formal d'eleccions i les Corts no quedaran dissoltes fins a la publicació al BOE el dia 24 de setembre. Els ciutadans poden donar-se de baixa dels enviaments electorals per a una convocatòria i demanar donar-se d'alta a la següent i ho poden fer totes les vegades que vulguin.

Per donar-se de baixa cal anar a la pàgina web de l'Institut Nacional d'Estadística i presentar la sol·licitud. Però el tràmit no és del tot senzill: només es pot fer si es disposa de certificat digital, o bé del sistema cl@ve. Es pot sol·licitar el certificat aquí i el sistema cl@ve aquí. En tots dos casos, el tràmit no és automàtic, i cal esperar que ens arribi la resposta de l'administració.

stats