CANDIDATURES
Política 03/11/2018

MÉS perd un 25% de censats a les primàries respecte de fa 4 anys

Mentre que el 2014 es registraren 7.941 persones per elegir candidats, aquest pic ho han fet 5.979

Maria Llull
2 min
Imatge d’arxiu de l’executiva de MÉS per Mallorca, que durà a terme primàries el pròxim 10 de novembre.

PalmaEl cens de MÉS per Mallorca per a les primàries del 10 de novembre ha minvat gairebé un 25% respecte del de 2014. Les persones inscrites per triar els candidats de la formació ecosobiranista han passat de ser 7.941 a 5.979. Aquesta disminució no preocupa gaire els responsables de la formació ecosobiranista, els quals destaquen que el context polític no és el mateix que en la legislatura anterior. A més, cal tenir en compte que el nombre d’inscrits supera de més de mil el de censats a les primàries del juny.

“Sis mil persones mobilitzades són molta de gent, i cal tenir en compte que l’any 2014 hi participava una altra força política (Esquerra Republicana). A més, José Ramón Bauzá va ser un fort factor mobilitzador”, explica Lluís Apesteguia, membre de l’executiva de MÉS. “Malgrat que ha estat una legislatura amb un nombre considerable de dificultats, hem arribat a xifres que no ha pogut assolir cap altre partit”, afegeix orgullós.

Sobre la incidència de l’autopista Llucmajor-Campos en el procés de primàries, Apesteguia diu que “quan governes amb un pacte, no pots aplicar totes les teves polítiques. Has d’explicar bé què fas i per què. Hi ha mesures que no responen al nostre ideari”. I creu que bona part de les bases ho entenen. Altres fonts de l’executiva consideren poc probable que “l’autopista sigui un punt clau que pugui afectar la participació”. “S’ha de tenir en compte que el PSIB acceptava la carretera que volia el PP i que nosaltres hem aconseguit abaixar-ne l’impacte. No ens en sentim orgullosos, però sí moderadament satisfets, perquè ara podria estar feta l’autopista del PP”.

“Potser pagarem un preu una mica car per un projecte que no era nostre. La gent pot pensar que hauríem d’haver fet més”, admeten fonts de l’executiva. “No crec que cap membre de MÉS estigui a favor d’aquesta iniciativa. Aquest projecte no l’hauríem fet amb majoria absoluta”, reconeix Apesteguia, qui també considera que el president del Consell de Mallorca, Miquel Ensenyat, “no es va saber explicar”. Apesteguia recorda que “els Acords pel Canvi del Consell es varen aprovar en una assemblea multitudinària i s’han de valorar les coses col·lectivament, com s’ha fet sempre a MÉS”. Respecte de les crítiques rebudes per part del GOB, Apesteguia creu que el grup ecologista “ha fet el paper que havia de fer”.

Que ara no hi hagi “consciència d’emergència política” és un dels factors que la formació té en compte per explicar el descens de censats. “La gent estava molt motivada ara fa quatre anys i es va produir una recció de l’esquerra després d’un govern de dretes”, conclou.

stats