Política 09/03/2018

MÉS decideix dividit què vol ser de gran

Els ecosobiranistes celebren el seu congrés amb grans diferències internes sobre el model de partit

Jaume Ribas
3 min
Els coportaveus de MÉS per Mallorca, Bel Busquets i David Abril.

PalmaMÉS per Mallorca celebrarà avui, divendres, i demà, dissabte, el congrés biennal del partit, anomenat assemblea general. Tindrà lloc al Teatre de Lloseta i durà per títol 'Guanyam el futur'. L'assemblea elegeix el rumb polític del partit, però també les persones que l'han de pilotar i la forma d'organització interna.

Un dels documents que es discutirà avui horabaixa serà precisament la ponència d'organització, que té a veure amb l'estructura de la cúpula de la formació i el repartiment de poder a l'executiva. MÉS per Mallorca ha tingut des del seu naixement dos líders interns: primer foren Biel Barceló i Fina Santiago i després passaren a ser Bel Busquets i David Abril. En els dos períodes hi ha hagut, per una banda, un home i una dona, i per l'altra, un membre del PSM i un d'IniciativaVerds, els dos partits fundadors de MÉS.

Segons l'esborrany de ponència que es durà demà a debat entre els militants i que han redactat Miquel Oliver, exbatle de Manacor i membre del PSM, i l'independent Miquel Gallardo, el canvi en l'estructura interna ha de ser dràstic. Els dos Miquels plantegen per primera vegada posar fi a la bicefàlia, és a dir, al doble lideratge.

Amb aquests canvis, MÉS deixaria de funcionar com una coalició i concentraria més el poder intern en un coordinador o coordinadora general i la seva executiva, que també està previst reforçar i fer més operativa.

Canviar el model

L'actual proposta d'executiva preveu que es formi una cúpula de 14 membres: un bloc de sis persones elegides conjuntament, quatre d'escollits de manera individual i un representant dels membres de MÉS a l'Ajuntament de Palma, al Consell de Mallorca, al Parlament i al Govern. Els dirigents de MÉS volen triar per consens aquest bloc de sis persones i que no hi hagi més d'una llista, ja que dissabte, després d'haver fixat el model d'organització, els militants votaran en primàries els diferents membres que han de formar els òrgans del partit.

A poques hores perquè comenci el congrés, els quadres de MÉS encara es divideixen entre aquells que són favorables a mantenir la bicefàlia i aquells que la voldrien eliminar, tal com es preveu a la ponència d'organització. Entre el primer grup s'hi troben alguns independents i bona part d'InicitivaVerds, mentre que la majoria dels dirigents del PSM opta perquè hi hagi un sol lideratge orgànic.

Doble coordinador o doble portaveu?

Amb la proposta de ponència feta per Miquel Gallardo i Miquel Oliver, els sis membres de la llista conjunta de l'executiva s'haurien de distribuir les tasques següents: una persona exerciria de coordinadora general i tindria subordinats els secretaris d'organització, de finances i d'acció política, a més de dos portaveus. La proposta que fan els membres més afins al corrent majoritari d'Iniciativa, en canvi, demana que hi hagi dues persones coordinadores que es reparteixin el poder intern i un portaveu adjunt.

Aquesta diferència no és en cap cas menor, ja que els dos corrents han de negociar la candidatura de sis membres elegits per consens que pilotaran l'executiva i el partit. Per això, la falta d'acord en la ponència d'organització que es vota avui i que ha rebut desenes d'esmenes es negocia conjuntament amb la llista de membres de l'executiva que es votarà demà. Segons mantenen diverses fonts, el desacord en un dels punts invalidaria el possible acord en l'altre; és a dir, que no només s'ha de resoldre quines persones ocupen els càrrecs, sinó també quins càrrecs existeixen i com es distribueix el poder entre ells.

Busquets, amb Ensenyat i Santiago de fons

La III Assemblea de MÉS per Mallorca arriba en un clima marcat per les dues precandidatures que existeixen a les primàries que ha de dur a terme el partit. El congrés haurà d'eligir un equip de persones per liderar el projecte, en el qual sembla que la vicepresidenta i consellera de Turisme, Bel Busquets, és qui podria tenir un paper més destacat, però passat el congrés s'hauran de convocar primàries per formar la llista electoral de la formació.

Els dos precandidats a encapçalar-la són l'actual president del Consell de Mallorca, Miquel Ensenyat, i la consellera de Serveis Socials, Fina Santiago. Cap dels dos no ha mostrat interès a tenir un paper important en la nova executiva, tot i que és possible que ambdós en formin part com a representants del Consell i el Govern, encara que no siguin elegits en la llista conjunta de sis ni hi presentin candidatures individuals.

stats