ELECCIONS MUNICIPALS
Política 14/03/2015

L’esquerra renuncia a les sigles a la Part Forana

Les forces progressistes fan acords preelectorals per no perdre vots a les municipals

M. Bonnín
3 min
Urna

ManacorLes sigles de moltes agrupacions municipals progressistes es fondran per aliar-se en alguns pobles de Mallorca de cara a les eleccions del proper 24 de maig. En certs casos es tracta de reedicions de pactes que ja han donat bons resultats, com el de Santa Margalida. En altres, són experiments per acabar amb la fragmentació i aprofitar tots els vots esquerrans que en el passat han quedat sense representació als consistoris.

Sóller i Pollença

Sóller i Pollença són dos exemples paradigmàtics de la unió de partits que, en alguns casos, estarien molt distanciats en un entorn supramunicipal. En els dos municipis, el nombre de candidatures baixarà considerablement respecte dels comicis del 2011, que tingueren 9 formacions a cada poble.

La coalició Junts per Sóller és la que agrupa partits més variats, ja que uneix PSOE, MÉS, Podem i EU/Guanyem. “Es tracta de fer força i unificar l’esquerra en una clau molt municipalista”, explica Josep Lluís Colom, actual portaveu dels socialistes sollerics, cap als quals han plogut les crítiques, també a escala estatal, per pactar amb Podem. “Per nosaltres, és una forma d’organització nova”, hi afegeix. El nou partit es presentarà com a coalició electoral per desbancar la majoria absoluta del Partit Popular encapçalat per Carlos Simarro, que clou una legislatura amb fortes polèmiques i acusacions entre oposició i equip de govern. El Col·lectiu Albaïna, sobre el qual s’havia especulat que podria formar part de la coalició, se n’ha desvinculat perquè considera que és un projecte “buit de contingut” que neix de la “por de perdre”.

A Pollença, Junts Avançam ha unit PSIB, Esquerra i MÉS, però també inclou independents i, de fet, aposta per posar-ne un amb prestigi social al capdavant. Es tracta de Miquel Àngel March, exportaveu del GOB. Els vots que les tres formacions aconseguiren l’any 2011 sumats superen els del PP, que fou el més votat i que actualment forma equip de govern amb El Pi. Per manca d’acord, en queda fora Alternativa, partit assembleari i municipalista, agrupació progressista més votada l’any 2011 i que enguany s’hi presentarà en solitari i amb noves cares.

Parelles

A Calvià, s’ha creat la coalició Esquerra Oberta, la qual ha unit MÉS i Esquerra Unida, que en aquest municpi no agafa les sigles de Guanyem. Fa quatre anys hi va haver un total d’onze candidatures, sis de les quals sis progressistes. Només dues -PP i PSOE- obtingueren representació. La coalició va realitzar eleccions primàries dia 28 per tal de triar cap de llista entre Rafel Sedano (MÉS) i Alfonso Rodríguez Sánchez (EU), que han pactat que es repartiran la representació de la coalició a parts iguals. “Aspiram a tenir representació i impulsar un canvi des de les majories”, assevera Sedano. En aquest cas, Podem s’hi presentarà sota el nom del partit instrumental Sí se puede com també ho fa a altres pobles, com ara Llucmajor.

A Santa Margalida, es repetirà l’experiment de Suma pel canvi, que va unir els Independents (ara dins MÉS) amb el PSOE l’any 2011. Ambdues formacions han governat juntes, amb un pacte amb Convergència per Santa Margalida, aquests quatre anys. Antoni Reus, l’actual batle (Independents), serà el cap de llista. En cas de guanyar els comicis, la batlia correspondria dos anys a cadascun.

Sineu i Bunyola

Sineu va viure ahir la presentació de la llista electoral de Gent per Sineu, la nova agrupació de caire municipalista i assembleari a la qual s’han adherit els Independents per Sineu i Esquerra, tot i que sense quotes de partits.

Una iniciativa semblant repetirà experiència a Bunyola, on Esquerra Oberta durà a terme les primàries el proper dissabte. La plataforma de partits d’esquerra es va formar l’any 2010 per plantar cara a la fragmentació que es registrava al municipi.

stats