Política 11/12/2019

JxCat intentarà fer grup propi al Congrés amb Més País, Compromís i el BNG

El PRC, Terol Existeix, Navarra Suma i Coalició Canària en registren un altre; la CUP i Fòrum Astúries, al mixt

Ot Serra
1 min
La diputada de JxCat Laura Borràs des de l'atri del Congrés.

MadridJxCat intentarà fer un grup propi al Congrés amb Més País-Compromís i el BNG, que tindrà Laura Borràs com a portaveu, Íñigo Errejón de portaveu adjunt i es dirà grup parlamentari múltiple. Aquesta tarda registren la proposta i confien que divendres la mesa l'avalarà, atès que entre tots assoleixen un 5,09% dels vots a tot l'Estat –comptant el 0,1% que va obtenir Més País-Chunta Aragonesista, tot i no haver obtingut cap escó–. És una de les opcions que preveu el reglament del Congrés. S'ha optat per aquesta via després que hagi fracassat la de crear un gran grup de setze diputats, i finalment la proposta és que hi hagi tres espais diferents.

D'una banda, el que conformen JxCat, Més País, Compromís i el BNG i un altre amb altres forces regionalistes que portarà per nom Espanya Plural. L'integraran el Partit Regionalista de Cantàbria (PRC), Terol Existeix, Navarra Suma i Coalició Canària, i tindrà José María Mazón de portaveu i Tomás Guitarte, de Terol Existeix, com a portaveu adjunt. Tots aquests van obtenir el 15% dels vots a les circumscripcions on es van presentar, una altra de les possibilitats que preveu el reglament.

De moment queda fora el diputat de Nova Canàries Pedro Quevedo, que en no assignar-se a cap grup acabaria al mixt, però que podria adherir-se a Espanya Plural en començar el període de sessions, perquè no pot formar part d'un grup separat a Coalició Canària en haver-se presentat en coalició a les eleccions. Finalment, els dos diputats de la CUP i el de Fòrum Astúries quedarien al grup mixt.

stats