Política 15/06/2019

José Hila, nou batle de Palma

El socialista cita Pedro Zerolo per adreçar-se a Vox: "En el seu model de ciutat jo no hi cap, en el meu hi cabem tots"

Maria Fuster
3 min
José Hila, nou batle de Palma

PalmaJosé Hila és el nou batle de Palma, després de l'acte d'investidura que ha tingut lloc a la sala de plens del Consistori a les 12 h. Ha rebut el suport dels 15 regidors -9 de PSOE, 3 de MÉS per Palma i 3 de Podem-. Amb un somriure constant i molta tranquil·litat, ha llegit el discurs i només ha sortit del guió per citar el socialista Pedro Zerolo, activista socialista LGTBI, adreçant-se a Vox, sense fer menció explícita al partit d'ultradreta: "En un temps en què els no tolerants" llancen missatges de "rancúnia", vull recordar el "meu estimat Pedro Zerolo: 'En el seu model de ciutat jo no hi cap, en el meu hi cabem tots".

Hila també ha defensat "un model de ciutat actiu i sense por d'aixecar la bandera del feminisme" i ha assegurat que farà feina "perquè el canvi que hem iniciat continuï i puguem transformar Palma". El socialista ha recordat que feia 30 anys -des del temps de Ramon Aguiló- que un govern progressista no repetia durant dues legislatures.

El full de ruta que es marca per dur endavant aquesta legislatura amb el seu equip inclou els 150 acords i cinc eixos: habitatge, mobilitat sostenible, millora del dia a dia de la ciutat, lluita contra el canvi climàtic i la innovació i diversificació.

També ha mostrat compromís per aconseguir una "bona llei de capitalitat" i per continuar "disposant de recursos de l'impost turístic", amb la col·laboració de la presidenta Francina Armengol i el Govern. "Tenim reptes que haurem de resoldre plegats, com per exemple l'accés a l'habitatge".

Hila ha recordat que és un batle a qui li agrada estar "a peu de carrer" i "de fets més que de paraules".

Un dels moments més emotius ha estat l'abraçada del nou batle a la batlessa socialista Aina Calvo. A l'acte també hi era present la presidenta Francina Armengol, qui, amb relació a les negociacions del Parlament, ha destacat que els partits polítics han arribat a un acord programàtic i que espera que finalment es tanqui un acord.

Jur per Espanya i el dret a decidir

Abans de la investidura d'Hila, els 29 regidors han pres possessió, utilitzant diferents fórmules. Els regidors de Vox han jurat "per Espanya" el càrrec. Els regidors del PP han jurat "per la seva consciència", mentre que els socialistes han "promès per la seva consciència".

El podemita Alberto Jarabo ha fet menció a la presa de possessió del càrrec a "la possible reforma de la Constitució" i Sonia Vivas ha assegurat que lluitarà per aconseguir una "constitució feminista i republicana". Per part seva, l'ecosobiranista de MÉS per Palma Antoni Noguera ha dit que prometia el càrrec "per imperatiu legal amb lleialtat al rei" i "sense renunciar al dret a decidir i lluitant per la justícia social". Neus Truyol ha repetit la fórmula de Noguera i hi ha afegit per la "llibertat i la felicitat dels pobles", i Llorenç Carrió ha fet menció a la reivindicació de la "llibertat d'expressió".

Protestes i oposició

Mig centenar de treballadors de Parcs i Jardins s'han concentrat fent molt de renou davant l'Ajuntament palmesà coincidint amb l'acte d'investidura del socialista Hila per mostrar rebuig al nou plec de condicions, que, segons diuen, els perjudica considerablement. Miquel Àngel Pardo, secretari general de construcció i serveis de CCOO, ha explicat que el motiu de la protesta era "dir al nou batle que convoqui una nova taula de negociació i que no miri cap a una altra banda". Pardo ha recordat que USO i UGT també són presents en les mobilitzacions i que a Palma hi ha uns 150 treballadors de Parcs i Jardins.

Protestes treballadors Parcs i Jardins

Vox, que ha entrat com a tercera força a l'Ajuntament amb quatre regidors, ha aprofitat per anunciar que la primera declaració dels quatre regidors del seu partit es farà a Son Gotleu, "perquè es vegi realment que qui governa, i que l'oposició no s'oblida dels barris", ha assenyalat el seu portaveu, Fulgencio Coll. A més, la portaveu de Ciutadans, Eva Pomar, ha criticat el discurs d'Hila i ha assegurat que faran "una oposició ferma que liderarem, ja que tenim un partit popular sense cap i amb inestabilitat i un partit extremista. Aquí som l'únic partit que pot donar propostes i solucions per a aquesta ciutat". El PP també ha estat crític i s'ha mostrat preocupat perquè diu que aquesta legislatura no es farà el Pla General d'Ordenació Urbana. El seu portaveu, Julio Martínez, ha afirmat que "el discurs d'Hila ha estat per fer contents els populistes d'esquerres, i li vull recordar que el populisme d'esquerres va perdre les passades eleccions".

stats