Política 02/05/2019

Feijóo i Sémper qüestionen l'estratègia electoral de Pablo Casado

"Si només som el partit de la dreta deixem de ser el partit del centre", ha lamentat el president del PP gallec

Europa Press
3 min
L'encara president de la Xunta, Alberto Núñez Feijóo.

Santiago de Compostel·laTant el president del PP de Galícia, Alberto Núñez Feijóo, com el president del partit a Guipúscoa, Borja Sémper, han qüestionat l'estratègia electoral de Pablo Casado durant la campanya del 28-A i han fet una crida a la moderació. Així, Feijóo ha opinat que el partit va cometre "un error" de "posicionament polític" durant la campanya que el va portar a perdre més de la meitat dels escons amb què comptava al Congrés.

"Pel fet que un partit com Vox iniciava el seu recorregut electoral, vam canviar les estratègies i vam deixar de ser qui som", ha afegit. Durant la roda de premsa posterior a la reunió setmanal amb el seu executiu, el també líder de la Xunta ha advertit que la formació no va posar prou "èmfasi" en el fet que el PP és "un partit ampli". "Som el partit del centre i la dreta a Espanya, però si només som el partit de la dreta deixem de ser el partit del centre. I per aquí van entrar els centenars de milers de vots de Ciutadans. Insisteixo, crec que la nostra estratègia no va ser la més correcta", ha assegurat.

A més, el líder gallec ha estat preguntat sobre les declaracions d'aquest dijous de l'expresidenta de la Comunitat de Madrid, Esperanza Aguirre, que va relacionar la caiguda històrica dels populars diumenge passat amb l'etapa de Mariano Rajoy. Respecte a això, Feijóo ha considerat "desproporcionat" vincular la derrota de Casado a "un equip que va treure el doble d'escons que l'actual" en els comicis del 2016.

Al seu torn, Sémper ha apostat per fer una reflexió "seriosa i profunda" dins del seu partit, i ha assegurat que "només des de la centralitat i la moderació" pot "ser útil". En una entrevista al programa 'En jake' d'ETB, recollida per Europa Press, ha fet una crida a "no assenyalar l'adversari com un enemic i no utilitzar hipèrboles", per "no tensar més la societat" i buscar "l'estabilitat i la serenitat".

Segons la seva opinió, d'aquesta manera, una formació política "es fa útil". "Després et votaran o no per altres circumstàncies, però no cal trencar aquest marc de joc, aquest espai d'entesa, que és el que permet a les societats evolucionar i avançar", ha afegit. Pel que fa a les passades eleccions generals, ha afirmat que ell ni va dissenyar l'estratègia, ni va triar als candidats. "Jo em vaig mantenir en el paper que crec que em corresponia, deixant fer, però tampoc intentant enganyar a ningú sobre quina era la meva opinió", ha manifestat, per considerar que ha sigut "honest".

Sobre la qüestió de si creu que Pablo Casado pot pilotar el PP cap al centre, ha dit que no li importen tant "els noms, qui ocupa les butaques", sinó "què es defensa, quina és la política que un vol representar i implementar".

També el vicepresident andalús i líder de Cs a la comunitat, Juan Marín, s’ha desmarcat de l’opinió de Casado dient que no comparteix "en absolut" les seves paraules. Marín ha defensat que ell no "posa etiquetes" a cap formació política ja que, al seu parer, "són els ciutadans els que ens posen les etiquetes, no jo". Per Marín, Vox "és un partit que està al Parlament de forma legítima" i considera que Casado és l'únic responsable del que ha dit. El vicepresident de la formació taronja ha explicat que espera que quan arribi "el moment de parlar de les comptes" Vox s'assegui a parlar, ja que en el cas contrari considera que s'estaria cometent "un gran error".

stats