PRECAMPANYA
Política 05/01/2019

Podem i EUIB ja tenen tancat l’acord de coalició per al 2019

EU abandona Guanyem Eivissa, que es refà amb socis nous

Jaume Ribas
4 min
Podem, amb Juan Pedro Yllanes al capdavant (al centre), i EU seguiran la mateixa tònica a les Balears que a pràcticament la resta de l’Estat.

PalmaPodem i Esquerra Unida ja han aparaulat un acord pràcticament definitiu per concórrer plegats a les eleccions autonòmiques i insulars del maig del 2019. Així doncs, les dues formacions seguiran la mateixa tònica a les Balears que a pràcticament tota la resta de l’Estat i es descarta, finalment i de manera definitiva, la possibilitat que Esquerra Unida es presenti en solitari o mitjançant un acord amb alguna altra força, com hauria pogut passar si haguessin fructificat les converses amb MÉS per Mallorca.

L’entesa amb Podem assegura que Esquerra Unida col·locarà el cap de llista al Parlament per a l’illa de Menorca, de manera que pràcticament s’assegura la representació parlamentària. A més, la formació morada cedeix a Esquerra Unida el número 3 al Consell de Menorca, el número 7 al Parlament per Mallorca, el número 7 al Consell i el número 4 al Parlament per Eivissa i al Consell Insular de la pitiüsa major.

Així mateix, tot i que cada partit formarà el mateix grup parlamentari, les dues formacions conservaran la seva autonomia i els representants d’EUIB no s’hauran de regir per la disciplina de vot que imposi Podem. “Negociarem els pressupostos i les investidures com a Esquerra Unida i no com a Units Podem”, afirmen fonts d’EUIB. En un context de majories ajustades, aquest punt d’autonomia i capacitat política per fer-se veure de manera separada és important per a la formació liderada per Juanjo Martínez i una de les condicions més importants de l’acord.

L’entesa que és a punt de fer-se pública també afectaria la majoria de municipis on tots dos partits tenen prou militància a l’illa de Mallorca, llevat d’algun cas puntual com Son Servera. A Menorca, tant un partit com l’altre participaran en les candidatures unitàries de l’esquerra municipalista menorquina i a Formentera cap dels dos partits té previst presentar candidatura.

Guanyem Eivissa es refà

La suma entre Podem i Esquerra Unida impacta molt especialment en el panorama de l’esquerra eivissenca. Esquerra Unida és sòcia de Guanyem, una plataforma que es presentà per primera vegada a les eleccions de l’any 2015 i que agrupa tot un seguit d’independents que s’han anat consolidant, entre els quals hi ha el tinent de batle de Vila, Joan Ribas.

Guanyem i Podem es presentaren junts a la majoria dels municipis i al Consell. Ara, Podem anirà per la seva banda amb Esquerra Unida i Guanyem es refarà cercant socis nous. Segons explica Ribas, Guanyem es troba “molt a prop de tancar un acord amb Esquerra Republicana i Gent per Eivissa”. A més, la futura coalició incorporarà “persones independents amb certa preponderància a la societat illenca”. Tot i que no s’ha donat a conèixer cap nom de manera oficial, algunes veus apunten que una d’aquestes independents podria ser l’actual consellera de Cultura del Govern, Fanny Tur.

Guanyem Eivissa tenia la intenció de fer “una plataforma unitària” de tota l’esquerra eivissenca a l’esquerra del Partit Socialista, però no ho ha aconseguit. Podem només ha volgut pactar amb Esquerra Unida i ha imposat la presència del seu nom i marca en la candidatura, mentre que Guanyem defensava acudir a les eleccions amb una marca paraigua que fos “neutra” i que no inclogués el nom dels components de la coalició, com és el cas d’En Marea a Galícia o d’Endavant Andalusia a la comunitat del sud d’Espanya.

La coalició que liderarà Guanyem Eivissa té previst presentar-se a tots els municipis menys a Sant Antoni, on podrien arribar a un acord amb Reinicia. A més, Guanyem creu que és possible que “les esquerres sumin més”per separat, competint ells amb els socialistes i la coalició Unides Podem. Ribas espera que a final de gener es pugui acabar de tancar i anunciar l’acord amb ER i Gent per Eivissa, que estarà coordinat per una comissió de seguiment i que, tot i que és probable que no faci primàries, tampoc no funcionarà amb quotes.

Seijas i el seu assessor, candidats de Llamazares

El partit Actúa, una excisió d’Esquerra Unida que no s’ha de confondre amb Actúa Baleares, l’extrema dreta de Jorge Campos, prepara candidatures per a diferents institucions de les Balears.

La formació liderada per Gaspara Llamazares i Baltasar Garzón en l’àmbit estatal compta amb el suport de la diputada del Grup Mixt expulsada de Podem, Montse Seijas. L’electa per Menorca va presentar l’associació Actua per la Gent de Menorca, el bessó d’aquest nou partit d’esquerres a l’illa.

A Mallorca, es preveu que lideri la llista Eduardo Sánchez. L’ex-secretari d’organització d’EUIB va abandonar Esquerra Unida per treballar com a assessor de Seijas amb sou del Parlament. Després, es posà al capdavant del partit de Llamazares a les Illes i es preveu que lideri la candidatura al Parlament per la circumscripció de Mallorca. A més de la cambra autonòmica, Actúa vol presentar candidatures als consells de Mallorca i Menorca i a l’Ajuntament de Palma. El cap de setmana passat, Actúa va fer pública la candidatura a Cort de l’activista animalista Guillermo Amengual, que ja ha militat a MÉS i a Esquerra Unida. Tot i que no se sap si hi participarà, l’exlíder d’EUIB Eberhard Grosske també s’ha acostat a aquest nou moviment.

stats