Política 26/05/2018

ERC i el PDECat posen condicions al seu suport a la moció de censura del PSOE

Els comuns consideren que urgeix "fer fora" el PP

Agències
3 min
La portaveu nacional d'ERC, Marta Vilalta, acompanyada d'altres membres del partit, de visita a l'Aplec del Caragol a Lleida

BarcelonaERC i el PDECat han posat condicions aquest dissabte a donar suport a la moció de censura contra el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, presentada ahir pel líder del PSOE, Pedro Sánchez. Els republicans han assegurat que faran passar al davant la defensa dels drets i les llibertats dels catalans a l'hora de tramitar la moció, i des del PDECat –que avui ha reunit el consell nacional– han deixat clar que els seus vots "seran incompatibles" amb els de Cs. Els comuns, en canvi, no posaran condicions a la moció perquè consideren que urgeix "fer fora" el PP.

ERC exigeix que es deixi d'insultar l'independentisme

La portaveu nacional d'ERC, Marta Vilalta, ha mostrat la disposició de la seva formació a donar suport a la moció de censura del PSOE perquè la veu com una "finestra d'oportunitat" per combatre la corrupció i avançar en la resolució política del conflicte amb Catalunya. "Hem d'aprofitar totes les oportunitats per fer el que Catalunya i la ciutadania necessiten", ha dit, i ha insistit que sempre es posarà al davant la defensa dels drets i les llibertats dels catalans. Tanmateix, la portaveu republicana ha exigit que es deixi d'insultar l'independentisme i, en concret, el president Quim Torra, en relació amb les acusacions de racista que Pedro Sánchez va llançar cap al president. Vilalta n'ha parlat durant una visita a la 39a edició de l'Aplec del Caragol, a Lleida.

PDECat: "Els nostres vots seran incompatibles amb els de Cs"

Per la seva banda, la coordinadora general del PDECat, Marta Pascal, ha advertit aquest dissabte al líder del PSOE que els vots de la seva formació –"si és que hi han de ser"– en la moció de censura contra Mariano Rajoy tenen "condicions". "Els nostres vots no són compatibles amb una força política que es vestia de llarg d'ultranacionalista; seran incompatibles amb els vots de Cs", ha advertit. En aquest sentit ha afirmat que ara la seva formació haurà de "triar" i fer un debat "els pròxims dies" sobre la proposta del socialista per tombar Rajoy. "Siguem conscients del que hi ha a l'altra banda; ens hem de posicionar sobre un possible candidat que s'ha passat alguns dies insultant el president Torra; el líder d'una força política que ha sigut còmplice del 155 i la intervenció de la Generalitat", ha afirmat en una intervenció oberta al consell nacional del PDECat a Barcelona.

Torra demana un "programa republicà" i suport als "presos polítics"

Aquest dissabte també ha parlat de la moció de censura el president de la Generalitat, Quim Torra, que ha explicat que hi donarà suport si el PSOE presenta un "programa republicanista" i dona suport als "presos polítics catalans". "El senyor Pedro Sánchez ens tindrà al costat en tot allò que sigui la defensa dels drets civils i polítics de la ciutadania. Això vol dir donar suport als presos polítics i exiliats catalans", ha reblat Torra des de la Molina.

Domènech diu que urgeix "fer fora el PP"

Per últim, el líder de Catalunya en Comú - Podem, Xavier Domènech, ha defensat avui que la moció de censura que ha plantejat el PSOE ha de servir per obrir una "nova etapa" a Espanya i no per convocar eleccions.

En una entrevista al programa 'Converses', de l'emissora de ràdio Cope Catalunya, Domènech ha insistit que el seu partit no posarà cap condició a la moció perquè urgeix "fer fora el PP" atès que, al seu parer, és "d'una gravetat absolutament enorme" que Espanya estigui governada per una formació condemnada per corrupció.

Segons l'opinió del líder dels comuns a Catalunya, si Cs no dona suport la moció de censura del PSOE "haurà d'explicar com és que un partit que es defineix a partir de la regeneració i l'anticorrupció va aconseguir mantenir Mariano Rajoy com a president".

En aquest sentit, Xavier Domènech ha apel·lat directament al president de Cs, Albert Rivera: "Va prometre ser especialment vigilant amb els casos de corrupció. Doncs com a vigilant vostè no val res", ha insistit.

stats