Les acusacions hauran de determinar en els pròxims dies si mantenen la rebel·lió i la sedició al Suprem

El judici del Procés entra en la fase documental

Superada la fase pericial, el judici al Procés afronta aquestes pròximes setmanes la recta final. Aquest dilluns ha començat la fase documental amb l'enumeració de les proves de les acusacions –la majoria de les quals han impugnat algunes de les defenses–. Demà la sala resoldrà quins dels documents s'exhibeixen i, un cop s'hagin reproduït, s'entrarà en la fase de vídeos, desenes d'hores de gravacions amb què les parts intentaran refermar els seus arguments. El president del tribunal, Manuel Marchena, ja ha deixat clar que un cop acabi aquesta visualització –cosa que estava prevista per a aquest dijous, a tot estirar– les acusacions i les defenses hauran de dir si eleven a definitives les seves conclusions.

Això vol dir que la Fiscalia i l'acusació popular de Vox hauran de fixar si mantenen l'acusació per rebel·lió i malversació –en el cas dels exconsellers del Govern– o la rebaixen, igual que l'Advocacia de l'Estat, que ja va decidir acusar únicament per sedició i malversació. Les acusacions i les defenses hauran de fer aquest pronunciament de manera oral dins de la sala i, a banda, Marchena els ha demanat que també el presentin per escrit.  

Aquest dilluns el judici del Suprem s'ha submergit en la fase documental, tot i que encara no n'ha començat l'exhibició. Les acusacions han enumerat la resta de proves documentals que també volen que valori el tribunal. Per exemple, tant la Fiscalia com l'advocada de l'Estat, Rosa María Seoane, han demanat que els magistrats tinguin en compte l'agenda Moleskine de Josep Maria Jové; el document EnfoCATs; els tuits del president d'Òmnium, Jordi Cuixart, durant el 20-S, i les entrevistes de l'exconseller Joaquim Forn en uns quants mitjans.

Marchena ha obligat les acusacions a enumerar tot el que volen que s'hi exhibeixi, cosa que ha desconcertat les acusacions –i també les defenses–. Per exemple, la Fiscalia ha optat per subratllar només aquelles proves que considera fonamental exhibir, mentre que l'Advocacia de l'Estat ha optat per llegir-les totes, fins al punt que les defenses han pres la paraula per dir que no els calia escoltar-ho en veu alta, ja que la llista de Rosa María Seoane ja constava en la causa.

Totes les defenses excepte una impugnen proves documentals

Després ha sigut el torn de contrarèplica de les defenses. Totes han impugnat algunes de les proves de les acusacions, especialment les noves –perquè les desconeixen–, alguns dels vídeos –al·legant que la selecció i edició no havia sigut neutra– i tota la documentació provinent del jutjat número 13 de Barcelona, el primer que va començar a investigar l'1-O. També posen en dubte l'autenticitat d'alguns documents, com ara l'EnfoCATs i alguns tuits atribuïts a Cuixart.

L'única excepció ha sigut el lletrat de Forn, Xavier Melero, que ha explicat que sí que accepta les proves proposades per les acusacions, bàsicament perquè es tracta dels mateixos vídeos i documents que ell vol fer servir, però per demostrar la tesi contrària.

EDICIÓ PAPER 07/12/2019

Consultar aquesta edició en PDF