ELECCIONS
Política 30/11/2018

Cristina Gómez: el terratrèmol de Podem a Menorca

La victòria de l’actual consellera insular de Serveis Generals, Participació Ciutadana i Habitatge s’interpreta com un toc d’atenció de les bases

Iván Martín
4 min
Cristina Gómez va decidir presentar-se a les primàries de Podem Menorca el darrer dia.

MaóLa política a Menorca ha viscut aquesta setmana, arran de les primàries de Podem per elegir candidat a les eleccions de maig al Consell Insular, un nou capítol en la diferenciació respecte de les altres illes de les Balears. La percepció de la realitat, la idiosincràsia local i el caràcter reivindicatiu menorquí han confluït per rebel·lar-se contra una campanya de l’aparell de Podem per apoderar-se del control del partit a l’illa. L’actual consellera insular de Serveis Generals, Participació Ciutadana i Habitatge, i una de les vicepresidentes del Consell, Cristina Gómez, s’ha erigit en un símbol de lluita interna sense precedents a Menorca.

Hi ha diversos factors que ajuden a explicar aquest fenomen que, a més a més, insta Cristina Gómez a convertir-se en peça bàsica per a la configuració d’un futur govern d’esquerres a la màxima institució de Menorca.

Podem manté una base sòlida a l’illa. En les eleccions al Parlament Europeu del 2014, la formació morada va sumar un total de 1.999 vots sense tenir cap visible a l’illa. Un any més tard, amb Javier Ares i Cristina Gómez com a números u i dos respectivament, assoliren dues conselleries en unes eleccions al Consell de Menorca en què varen aplegar 4.620 vots. A més, la formació fa part dels governs als ajuntaments més rellevants, com el de Maó i el de Ciutadella.

Advocada de professió, Cristina Gómez va presentar-se a les primàries de Podem el darrer dia, “de manera impulsiva, decidida i per responsabilitat” cap als que l’havien “animada a fer la passa”. Té molts reptes per endavant però, especialment, acabar els projectes que han “iniciat amb força i que han representat un avenç en la societat menorquina”. En l’àmbit intern de la formació, Gómez ho té clar: cal “sumar”. S’ha imposat tota sola i sense equip, una acció que li ha costat la crítica del candidat al Parlament de Podem, Juan Pedro Yllanes, que va qualificar aquest fet “d’empobriment”.

L’aposta de l’aparell

L’opció de la direcció de Podem a Menorca d’apostar per Julio de Souza ha fracassat. És algú desconegut a l’illa, sense visibilitat, però amb el suport de tots els càrrecs públics municipals de Ciutadella, del nou conseller insular, Aram Ortega, i d’Yllanes, que es desplaçà a Menorca per escenificar el suport a aquesta candidatura. Malgrat això, Cristina Gómez assegura que “De Souza és una persona molt vàlida” i està convençuda que faran “un equip extraordinari”. El candidat oficialista serà el número dos a la llista de Podem al Consell.

Podem ha posat tots els mecanismes de la formació a l’abast de la proposta oficialista de Julio de Souza, fins i tot el departament de Comunicació. La imatge transmesa era d’una candidatura guanyadora, unida i amb el suport dels líders. Cristina Gómez no pot amagar la decepció, perquè “un dels trets diferencials del naixement de Podem és el 15-M i una visió política que marqui distàncies amb els partits generalistes, la sensació de tenir-ho tot controlat”. “Nosaltres apostam per una democràcia real, que la gent del carrer decideixi el com i el què”, afegeix Gómez.

Els simpatitzants de Podem que varen participar en les primàries han tingut en compte la feina que està realitzant Cristina Gómez al Consell Insular. L’impuls dels primers pressupostos participatius de la màxima institució insular, l’elaboració del primer Pla d’acció de la reserva de la Biosfera de la història, les polítiques en habitatge i la transparència de la gestió són algunes de les fites assolides per Cristina Gómez conjuntament amb Javier Ares.

El treball de Gómez, traduït en resultats, li ha permès gaudir del suport intern necessari, com també el d’altres persones vinculades a altres formacions d’esquerres i que valoren la seva trajectòria. A més, Gómez s’ha mantingut com a membre activa de Podem a Menorca. La feina al Consell no li ha impedit continuar escoltant les bases.

Ciutadella domina

Cristina Gómez manté un discurs unitarista. “Ara toca treballar plegats per obtenir els millors resultats possibles i continuar l’ascens de Podem a les institucions i consolidar el canvi”, diu. El rerefons del procés de primàries a l’illa deixa una divisió que alguns -com l’excandidat a cap de llista de Podem Balears, Amadeu Bernadet- han evidenciat: “Vàrem comprovar que la gent que feia costat a Mae de la Concha acapara càrrecs per tal d’aconseguir poder. Dels sis càrrecs de Podem amb representació institucional, cinc són de Ciutadella. Són més d’esquerres a Ciutadella? Estan més capacitats? Senzillament, la resta no són de la seva corda”.

Amadeu Bernadet acaba el seu escrit públic posant en dubte el procés de primàries. En aquest sentit, cal recordar que a Menorca només hi varen prendre part 143 dels 998 inscrits, un 25% menys que l’any 2015. L’excandidat al Parlament balear és contundent: “El més trist és que, per mitjà d’aquestes primàries, alguns validaran els càrrecs públics, i la major part d’inscrits no hi participaran. Sabeu per què no ho faran? Perquè les primàries són una comèdia”.

En definitiva, el triomf de Cristina Gómez representa un dur cop a l’aparell de Podem. Yllanes, Alberto Jarabo i especialment Mae de la Concha han quedat en evidència davant les bases. El nucli oficialista manté Ciutadella com a bastió, però Maó conserva l’esperit reivindicatiu de les polítiques iniciades amb el Podem de Gómez.

stats