Política 20/02/2019

La Crida presenta un manifest que reclama una llista electoral conjunta de cara a les generals

"Ens sobren actituds partidistes i la falta d'unitat d'acció", adverteix l'escrit

A.m.
2 min
La Crida s’imposa forçar la unitat a les eleccions del maig

BarcelonaLa Crida Nacional manté la seva aposta per presentar una candidatura conjunta a les eleccions del 28-A, malgrat les reticències d'ERC i la CUP a confluir en una candidatura amb JxCat. Així, l'espai de Carles Puigdemont ha presentat aquest dimecres un manifest per impulsar una candidatura d'unitat nacional a les espanyoles: "Una llista electoral que incorpori l'esperit de l'1 d'Octubre". "Ens sobren actituds partidistes i la falta d'unitat d'acció", adverteix la plataforma.

"Les eleccions a les Corts espanyoles són alhora un repte i una oportunitat perquè el moviment sobiranista demostri, amb fermesa i contundència, que el dret a l’autodeterminació és una qüestió d’interès nacional per a Catalunya i per als catalans", remarca el document.

El Govern va cridar l'independentisme la setmana passada a entorpir la governabilitat a Madrid fins que no es reconegui el dret d'autodeterminació a Catalunya, i el manifest de la Crida recupera aquest esperit. Amb tot, és previsible que per generar aquest front comú les negociacions seran complexes, tenint en compte les pugnes a l'espai de JxCat i el fet que el Congrés de Diputats és l'últim bastió controlat pel PDECat, que perdria influència si s'integra en un paraigua general.

"És de vital importància que els catalanes i les catalanes puguin votar una llista electoral que reflecteixi la diversitat i la pluralitat de la societat catalana i on puguin convergir homes i dones disposats a defensar el dret a decidir dels catalans", defensa la Crida en el seu manifest, que apel·la el conjunt del món sobiranista a "subscriure'l".

Junts per la República crida a configurar una llista sobiranista "sense dependències" partits

Junts per la República (JxRep), que agrupa independents de JxCat, ha proposat una llista sobiranista unitària "sense dependències orgàniques" dels partits polítics i amb perfils diversos, com per exemple Elsa Artadi, Josep-Lluís Carod-Rovira, Germà Bel o Elisenda Alamany.

Des de Twitter, el coordinador de Junts per la República, Agustí Colomines, s'ha desmarcat del manifest de la Crida: "No és això, companys, no és això. La unitat es construeix des de baix. Poseu noms sobre la taula (Artadi, Alamany, Carod...) i construïm una candidatura popular i ja es veurà el que passa. Sense por, sense dependències orgàniques".

Colomines ha explicat a Efe que dissabte passat JxRep va acordar impulsar una "unitat des de la base" de cara a les eleccions del 28A, una "aliança de país" per l'autodeterminació per aconseguir el màxim nombre d'escons a les Corts. Però aquesta unitat, segons Colomines, no ha de quedar supeditada a les cotilles de les cúpules dels partits, sinó que ha de ser "una cosa nova".

Manifest de la Crida Nacional per la República
stats