POLÍTICA
Política 05/07/2019

El nou Consell de Mallorca limitarà els vehicles de lloguer

L’objectiu és reduir el trànsit durant els mesos d’estiu, tot i que l’aplicació d’aquesta mesura està prevista a llarg termini

Kike Oñate
3 min
El nou Consell de Mallorca limitarà els vehicles de lloguer

PalmaEls acords que PSIB, Podem i MÉS varen signar divendres a la finca pública de Raixa per reeditar el govern d’esquerres al Consell de Mallorca, estableixen la limitación i regulació de l’arribada de vehicles de lloguer. L’objectiu és reduir el trànsit durant els mesos d’estiu a l’illa. Els partits d’esquerres estudiaran la millor manera per fer-ho, tot i que seria a llarg termini i no s’aplicaria enguany. La proposta recorda la regulació de vehicles que s’ha fet per primera vegada a Formentera entre el primer de juliol i el 31 d’agost d’enguany. Però mentre que en el cas de la pitiüsa afecta qualsevol mena de vehicle, a Mallorca es limitaria només als de lloguer.

La socialista Catalina Cladera serà a partir d’aquest dissabte la nova presidenta d’una institució liderada per tres dones, fet que va destacar com a positiu perquè la igualtat serà un dels eixos principals de les polítiques que es facin. A més, durant la signatura va assegurar que “volem donar un nou impuls perquè el Consell sigui un referent” i es puguin consolidar les polítiques duites a terme durant la legislatura passada. L’ecosobiranista Bel Busquets va recordar que amb el nou govern el repte serà “posar Mallorca al centre” per treballar amb les persones i els ajuntaments. Pel que fa a Aurora Ribot, de Podem, va afirmar que han de fer feina perquè el Consell sigui el vertader autogovern de l’illa. Els acords presenten 133 punts.

Estructura i altres propostes

L’organigrama de la nova institució insular té nou conselleries. Catalina Cladera presidirà el Consell i el seu partit gestionarà Hisenda i Funció Pública, Territori, Turisme, Esports i l’Institut Mallorquí d’Afers Socials (IMAS). MÉS portarà una vicepresidència de Cultura i Patrimoni, que gestionarà Bel Busquets. L’ecosobiranista Jaume Alzamora dirigirà l’àrea de Promoció Econòmica, Desenvolupament Local i Joventut. Pel que fa al partit morat, Aurora Ribot encapçalarà Medi Ambient i Transició Ecològica, a més de dirigir una vicepresidència. Podem també durà Infraestructures amb el departament de carreteres.

En aquesta matèria, el més innovador dels acords és que s’elaborarà un pla de mobilitat per construir i regular aparcaments dissuasius a Mallorca i afavorir així l’ús del transport públic. El nou executiu insular eliminarà també els desdoblaments de Manacor, Peguera, l’Arenal i el que està al polígon de Son Bugadelles. Així mateix, no es construirà el tram V de la via connectora de Palma, però sí que es preveu executar el tram I, que enllaça la carretera de Manacor amb l’autopista de l’aeroport i l’entrada del Coll d’en Rabassa. Sobre mesures ambientals, els Acords de Raixa estableixen que s’ha de desplegar la Llei de residus i el Pla director sectorial de residus no perillosos apostant per un sistema de dipòsits i devolució d’envasos que també es pretén desenvolupar amb plans similars adaptats a la realitat de cada municipi. Es prohibirà, a més, l’ús d’herbicides tòxics per netejar les voreres i marges de les carreteres i es farà amb productes que no siguin nocius. L’Administració elaborarà un pla estratègic perquè el 2028 el 50% de les energies siguin de fonts renovables.

En matèria d’igualtat i feminisme, es crearan ajudes per a l’emancipació i el lloguer d’habitatge per a dones víctimes de la violència masclista, una mesura que només aplica el Govern. S’adoptaran polítiques específiques per a la inserció sociolaboral de les persones transsexuals i s’impulsarà una oficina d’assessorament perquè el col·lectiu LGTBI tingui assegurats els seus drets. Entre moltes altres propostes, s’introduiran clàusules lingüístiques en la contractació pública, es crearà el Consell de les Arts i la Cultura i es facilitaran projectes de cohabitatge i promoció a través de cooperatives en sòl públic.

stats