Xi Jinping ve a Europa a defensar la seva aliança amb Putin

El mandatari xinès comença una gira europea que el portarà a França, Hongria i Sèrbia

3 min
Un muntatge de Xi Jinping sobre una bandera inspirada en la Unió Europea.

PequínEl president xinès, Xi Jinping, fa una gira aquesta setmana per Europa durant la qual visitarà França, Hongria i Sèrbia. L'objectiu és reforçar els lligams amb el Vell Continent per contrarestar les tensions amb Washington. El comerç bilateral, la invasió d'Ucraïna i la relació estreta de Pequín amb Moscou centraran l'agenda. França, un aliat ferm d'Ucraïna, és la primera etapa del viatge. Després Xi Jinping seguirà la seva gira visitant Hongria i Sèrbia, països més propers a Rússia i receptius al suport xinès a Moscou.

Xi haurà de continuar fent equilibris per defensar la seva suposada neutralitat davant la invasió russa d'Ucraïna, que no ha condemnat, i alhora defensar la seva “aliança sense límits” amb Vladímir Putin. Després de gairebé dos anys i mig de guerra, ja hi està acostumat.

El viatge és rellevant, tenint en compte que és el primer que fa Xi Jinping a Europa des de la pandèmia. Els països elegits mostren el paper geopolític que vol jugar la Xina. Mentre que s'espera que França pressioni Xi per buscar una solució a la guerra d'Ucraïna i que París defensi els interessos econòmics de tota la Unió Europea, la segona etapa de la gira mostrarà la bona sintonia de Pequín amb Hongria i Sèrbia, és a dir, que la Xina té aliats a Europa i que hi ha una alternativa al bloc occidental.

L'Elisi ja ha avançat que el president Macron, que es reunirà amb Xi acompanyat de la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, intentarà convèncer Xi perquè utilitzi la influència “que té sobre Moscou per canviar els càlculs de Rússia i poder contribuir a resoldre aquest conflicte”. També s'espera que Macron demani al president xinès que conservi oberts els contactes amb Volodímir Zelenski. Xi només ha mantingut una conversa telefònica amb el president ucraïnès –l'abril del 2023–, però no s'han vist mai personalment, tot i que des de Kíiv s'hi han mostrat ben disposats. La gira europea es produeix davant de la perspectiva de l'anunciat viatge de Putin a Pequín previst durant aquest maig. Xi podria exercir d’intermediari entre la UE i Putin per intentar arribar a algun intent de negociació.

Tensions comercials

Xi Jinping arriba a París per commemorar els 60 anys de relacions diplomàtiques entre els dos països, que ara mateix estan marcades per les tensions comercials. El mandatari xinès mostrarà el desacord i la preocupació per les investigacions europees sobre les pràctiques comercials de la Xina en sectors com l'automoció, el ferrocarril, les plaques solars o els dispositius mèdics.

Brussel·les amenaça amb imposar aranzels a la tecnologia verda xinesa i als cotxes elèctrics. Pequín acusa la UE de proteccionisme i especialment responsabilitza França de les acusacions que els cotxes elèctrics xinesos reben forts subsidis que els permeten competir amb preus més baixos. De fet, Pequín ja ha contraatacat amb una investigació que ha posat l'ull sobre el conyac i altres aiguardents francesos que representen importants exportacions franceses a la Xina.

França i la Unió Europea exigeixen a Pequín reciprocitat en les relacions comercials i millorar l'accés de les empreses al mercat xinès, mentre que a Pequín li interessa neutralitzar la pujada d'aranzels i explotar els diferents interessos dels països membres de la UE.

A banda de les negociacions, el viatge de Xi a França també tindrà un vessant més personal. L'agenda inclou el 7 de maig una visita curiosa al Tourmalet, als Pirineus francesos, una etapa mítica del Tour de França.

Budapest i Belgrad

Després de dos dies a París, Xi viatjarà a Hongria, on la Xina manté importants inversions, i s'entrevistarà amb el president, Tamás Sulyok, i el primer ministre, Viktor Orbán, especialment proper a Putin. La Xina finança la construcció d’una connexió ferroviària entre Budapest i Belgrad.

I després, a Sèrbia. La visita del president xinès a Belgrad coincideix amb el 25è aniversari del bombardeig per l'OTAN de l'ambaixada xinesa a Belgrad durant la guerra de Kosovo. L’aniversari posa en relleu els errors de l’OTAN, i reforça la posició de la Xina que sempre s’ha mostrat d’acord amb Rússia en el fet que l’Aliança Atlàntica representa un perill per a la seguretat.

La importància del viatge de Xi ha estat àmpliament recollida als mitjans oficials xinesos. Fins i tot a la pàgina de l'agència de notícies Xinhua han obert un microsite dedicat al viatge. Des del ministeri d'Afers Estrangers xinès s'ha utilitzat l'habitual llenguatge positiu i grandiloqüent per assegurar que el viatge injectarà estabilitat a les relacions i “donarà un nou impuls a la pau i el desenvolupament mundial”.

stats