Política 28/02/2019

El Congrés aprova el nou REB amb l'abstenció de Cs i Coalició Canària

El decret s'ha validat per 306 vots a favor i 32 abstencions

Ara Balears
2 min
El Congrés aprova el nou REB amb l'abstenció de Cs i Coalició Canària

PalmaEl ple del Congrés ha aprovat aquest dijous el nou Règim Especial de les Illes Balears. L'aprovació s'ha validat gràcies als vots del PSOE, Podem, el PP i els partits independentistes i l'abstenció de Ciutadans i Coalició Canària.

En concret, el decret ha estat aprovat per 306 vots a favor i 32 abstencions. Ciutadans ha justificat la seva posició afirmant que el decret és "munició per al nacionalisme", en definitiva, "un altre relator", mentre que per a Coalició Canària suposa "un engany per al poble balear".

Tot i que el PP hi ha votat a favor, el diputat José Vicente Marí Bosó s'ha mostrat molt crític en la seva intervenció i ha assegurat que es tracta del "decret de les repeticions" perquè repeteix la bonificació del 65% en transport de mercaderies i del 75% en passatgers, vigents des del 2017 i el 2018.

Francina Armengol, en canvi, considera que el nou REB suposa "un abans i un després" per a la Comunitat. Els socialistes han criticat l'abstenció de Ciutadans i l'absència durant el debat del diputat de Ciutadans al Congrés Fernando Navarro. Asseguren que "ha fugit" de la Cambra perquè la posició que expressa el seu grup és "indefensable davant els ciutadans de les Illes", i demanen que doni les explicacions oportunes.

La diputada socialista Sofía Hernanz ha definit el REB com "el fermall d'or de la legislatura de les promeses complides" i ha assegurat que estam davant "un dia històric per a les Balears, perquè avançam en tot allò que hem reivindicat els darrers 20 anys".

"És un èxit col·lectiu de tota la societat balear, la qual ha sabut unir-se i construir un consens polític i social amb mesures per compensar els desavantatges que el fet insular ens genera i igualar-nos a la resta de ciutadans i ciutadanes de l'Estat", ha afegit.

La ministra de Política Territorial, Meritxell Batet, ha atribuït l'èxit "al consens" existent en la societat balear i les seves institucions i ha assegurat que els règims especials, com el de Balears, justifiquen mesures específiques com les bonificacions fiscals i al transport, la promoció d'energies renovables i una política estatal d'inversions.

stats