VOX, Cs i PP s'uneixen per demanar la retirada d'ajuts a les entitats que defensen el català

MÉS considera "imperdonable" utilitzar la confrontació lingüística per treure rèdit polític

El grup parlamentari de Ciutadans a les Illes ha presentat una proposició no de llei en la qual es demana que es retirin les subvencions a diverses entitats que defensen el català i PP i  Vox  ja han avançat que donaran suport a aquesta iniciativa.  Cs  ha  acusat la  Plataforma per la Llengua de fer una "persecució ideològica" contra el castellà i espiar els nins i nines a les escoles catalanes.

La diputada ha destacat en la seva compareixença al Parlament al costat del líder del partit, Marc Pérez- Ribas , que s'ha demanat la documentació al Govern sobre les subvencions a determinades entitats que el partit considera que promouen valors contraris a l'ordenament constitucional espanyol i que dos mesos després encara no ha rebut resposta. L'entitat va rebre, segons Ciutadans, 30.000 euros de subvenció.

Guasp també ha criticat l'ajuda de 12.000 euros que s'ha concedit al festival MUR, que es farà a Felanitx i té com a cap de cartell  Valtonyc . La diputada ha criticat el lema del concert, 'Ni exili ni presó, llibertat d'expressió', que ha indicat que el Govern legitima amb la seva ajuda.

El PP i  Vox  han anunciat en roda de premsa que donaran suport a aquesta iniciativa. El líder del PP, Biel Company, ha dit que " es poden  invertir millor els doblers. Hi ha associacions que defensen a la comunitat coses que tenen més interès".

Per la seva banda,  Jorge  Campos, de  Vox , s'ha mostrat a favor de deixar de subvencionar entitats "pancatalanistes o pro  colpistes ",  incloent  l'Obra Cultural Balears dins aquest tipus d'entitats.  De totes maneres , ha recordat que  Cs  ha permès en el Consell de Mallorca, amb la seva abstenció, que s'hagin aprovat algunes ajudes a entitats com l'Obra, pel que li ha demanat coherència en aquest tema.

Reacció de MÉS

El portaveu de MÉS, Miquel Ensenyat, ha reaccionat a aquesta proposta de Ciutadans i acusat aquest partit de voler treure rèdit polític de la confrontació lingüística, fet que ha qualificat d'"imperdonable". Segons  el polític  de MÉS, a les Illes sempre ha existit un consens sobre aquest tema fins que fa sis anys el va rompre el líder del PP, José  Ramón   Bauzá .

Ensenyat ha llegit el títol de la proposició no  de llei  de Ciutadans, que parla d'"entitats polititzades d'imposició lingüística i suport al separatisme" i ha indicat que " encara sort  que diuen que  són  de centre, perquè si fossin d'extrema dreta no sé com haurien titulat la proposta".  Segons  Ensenyat aquest "no és el camí", pel que considera que s'ha de fer una crida al retorn al consens "sobre un tema que no hauria de generar polèmica".

EDICIÓ PAPER 01/08/2020

Consultar aquesta edició en PDF