Política 26/06/2019

Borrell renuncia a l'acta d'eurodiputat per continuar com a ministre d'Exteriors

L'eurodiputat electe havia presidit el Parlament Europeu entre el 2004 i el 2007

Ara
2 min
Borrell renuncia a l'acta d'eurodiputat per continuar com a ministre d'Exteriors

BarcelonaEl diputat electe al Parlament Europeu, Josep Borrell, renunciarà a seure a l'Eurocambra per mantenir-se al capdavant de la cartera espanyola d'Afers Estrangers, Unió Europea i Cooperació. Així ho han avançat aquest dimecres diversos mitjans, com 'El País' o el digital 'Eldiario.es', que han confirmat que, tot i haver-se presentat com a cap de llista per als socialistes a les eleccions del 26 de maig passat, Borrell no tornarà al Parlament Europeu.

Borrell havia presidit el Parlament Europeu entre el 2004 i el 2007, però la decisió de renunciar a l'acta d'eurodiputat tanca la porta a les especulacions de les últimes setmanes que el postulaven per capitanejar una de les tres grans institucions de la Unió Europea. Les negociacions, però, continuen en l'aire.

D'aquesta manera, el ministre en funcions no reeditarà la seva estada a les institucions europees malgrat que la seva candidatura guanyés les eleccions europees a l'estat espanyol amb un 30% dels suports a les urnes.

"Són unes eleccions diferents. En els últims cinc anys ha crescut molt el nacionalpopulisme, l'antieuropeisme d'extrema dreta i extrema esquerra", explicava en una entrevista a 'Eldiario.es'. I afegia: "És una ocasió per fer política en el sentit més ampli de la paraula". Ara, però, el ministre en funcions hauria canviat d'idea i prefereix conservar el càrrec de ministre al gabinet del president en funcions Pedro Sánchez.

Borrell no descarta ser comissari europeu

Des de l’Eurocambra, Borrell ha afirmat que la renúncia a ser eurodiputat s’explica per l’escenari “d’incertesa” davant la possible investidura de Pedro Sánchez. “Hi havia una incompatibilitat absoluta entre seguir sent ministre i assumir l’escó d’eurodiputat”, ha afegit.

Tot i això, el ministre espanyol en funcions no s’ha tancat cap porta per tenir càrrecs a nivell europeu i ha reiterat diverses vegades que “no cal ser europarlamentari per ser comissari”. Per tant, Borrell manté la porta oberta a entrar a la Comissió Europea, l'òrgan executiu de la UE i que acaba el mandat actual a finals d’octubre.

“Tant és treballar per Europa com a europarlamentari que com a membre de la Comissió Europea o fins i tot com a ministre”, ha afirmat Borrell amb incertesa sobre el càrrec que acabarà tenint. Així mateix s’ha mostrat confiat i ha assegurat que “sens dubte” creu que té “capacitat” per ser comissari.

stats