CONGRÉS
Política 16/06/2018

Bauzá prepara un pacte amb algun dels candidats a presidir el PP estatal

L’expresident vol representar el “corrent liberal”

Jaume Ribas
3 min
José Ramón Bauzá amb l’exvicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, que podria optar a presidir el PP.

PalmaL’expresident balear i exlíder del Partit Popular a les Illes, José Ramón Bauzá, prepara un document en què es plasmarà la visió ‘liberal’ cap a on ha d’anar el partit. Segons fonts properes a l’actual senador autonòmic, el grup d’afins a Bauzá donarà suport a aquell candidat que accepti aquest text i l’incorpori a la seva candidatura a presidir el Partit Popular a escala estatal, que celebrarà el seu XIXè Congrés Nacional els propers dies 20 i 21 de juliol.

Bauzá va irrompre en el debat sobre la successió de Rajoy al capdavant del PP estatal presentant-se com a possible candidat però reclamant un “debat d’idees”. Ara, el grup de suport a l’expresident balear ha anunciat que està treballant en un document ideològic i programàtic que representi la seva “visió liberal” del que ha de ser el partit.

La intenció del senador autonòmic per a Balears és fer servir els suports interns i la notorietat mediàtica que ha adquirit aquests dies per entregar el seu suport a un altre candidat amb més opcions d’aconseguir el lideratge dels conservadors.

Ara per ara, sonen quatre possibles noms per succeir Rajoy: l’exministre García-Margallo, l’exvicepresidenta Soraya Sáez de Santamaría, la secretària general i exministra María Dolores de Cospedal i el president de Galícia, Alberto Núñez Feijóo. Les candidatures encara no són oficials i els precandidats poden recollir avals fins al 20 de juny.

La consecució dels avals no serà un problema perquè els candidats a presidir el PP només en necessiten 100 a tot l’Estat. “Això és no res, ho podem fer en un horabaixa”, afirma l’entorn de Bauzá.

Lluny de Company

Bauzá pren distància de la direcció actual del PP balear i pretén reforçar el seu perfil a partir de dos temes: per una banda, la unitat d’Espanya i una posició molt combativa amb els nacionalismes i els sobiranismes de l’Estat, i per una altra, una posició econòmica molt neoliberal. “Si som liberals i creim en els impostos baixos, no podem estar a favor de mantenir l’ecotaxa, com ha dit Company que farà si governa”, comenta un membre del seu equip.

L’expresidenta del PP de Madrid, Esperanza Aguirre, s’ha reivindicat sempre com a liberal, igual que ara fa Bauzá, i ha mantingut un discurs molt semblant reivindicant els “debats d’idees” dins el Partit Popular. A més, la madrilenya va mostrar el seu suport a Bauzá durant el congrés del PP balear en què el senador va perdre la competició amb l’actual president dels conservadors, Biel Company, per liderar el partit. De fet, Aguirre va arribar a titllar Company de “catalanista”.

L’entorn de Bauzá afirma que “tots els suports són benvinguts”, però no poden “confirmar ni desmentir” els contactes entre el senador i l’expresidenta de la Comunitat de Madrid. Tanmateix, ahir El País informava que Aguirre està “ajudant” l’equip de Bauzá, assessorant-los sobre el contingut del document que prepara i recomanant-los noms de possibles suports interns “adscrits al corrent liberal del partit”.

El president de Galícia, Alberto Núñez Feijóo, és el candidat, a priori, més ben situat per liderar el PP. Feijóo és proper a Company i d’un perfil més regionalista i més centrista que Bauzá. Tot i això, si finalment només hi ha una candidatura i Feijóo no competeix amb ningú, Bauzá intentarà integrar-se en la candidatura de Feijóo si assumeix el document ideològic que està elaborant el senador.

Per mantenir aquesta porta oberta, l’entorn de Bauzá insisteix en la “bona relació” que tenen ell i el president de Galícia. A més, des de l’entorn de Bauzá recorden que va ser l’únic president autonòmic que va assistir a la presa de possessió de Feijóo el 2012.

Preocupat per Cs i VOX

Bauzá insisteix en “promoure un debat ideològic i d’idees”. Vol “representar el corrent liberal” i creu que és important “atendre totes les sensibilitats”. L’expresident de Balears insisteix, en cada entrevista que concedeix, en la importància de debatre “el què i no el qui”, i per això és possible que finalment doni suport a un altre candidat que accepti alguns dels seus plantejaments programàtics.

Des del seu equip expliquen que aquesta preocupació té a veure amb “el desencant” que ha provocat el PP, on hi hauria un ‘buit ideològic’. Bauzá creu que el govern de Rajoy s’ha hagut de centrar en l’economia i la gestió del dia i “ha fet números i no ideologia”.

Segons el diagnòstic de Bauzá, aquest perfil gestor i massa pragmàtic de la direcció sortint del PP estatal ha donat ales al creixement de Ciutadans i del partit d’extrema dreta VOX, que parteix d’una escissió del PP i que, segons les últimes enquestes, podria obtenir dos diputats al Congrés espanyol.

A més, a Balears, VOX ha anunciat una coalició amb Actúa Baleares, el partit heureu del Círculo Balear liderat per Jorge Campos.

El cop de timó ‘liberal’ que intenta l’expresident té l’objectiu d’aturar la fuga de vots del PP cap a aquestes dues forces.

stats