Política 29/05/2020

Les Balears només han rebut 14,3 dels 625 milions dels fons extraordinaris de l’Estat

El govern espanyol donarà més pes a la població i tindrà en compte tots els tests PCR que hagin fet les comunitats en el repartiment dels 16.000 que estan en joc ara

Maria Llull
3 min
Les Balears només han rebut 14,3 dels 625 milions dels fons extraordinaris de l’Estat

PalmaLes Illes Balears només han rebut 14,3 milions d’euros del total de 625 milions de fons extraordinaris que l’Estat ha repartit fins ara entre les comunitats autònomes per pal·liar els efectes sanitaris i socials de la crisi del coronavirus. Malgrat el fort impacte econòmic de la pandèmia a les Balears -les previsions del Govern apunten a una pèrdua d’una tercera part del PIB i de l’ocupació-, que serà una de les comunitats més perjudicades juntament amb les Canàries, de moment només han arribat un 2,3% dels recursos de Madrid per fer front a les conseqüències de la pandèmia.

A l’espera del repartiment del fons extraordinari no reemborsable de 16.000 milions d’euros a partir de juny, el govern espanyol ja ha repartit tres fons extraordinaris més, els quals es varen cobrar a finals d’abril. El primer va ser per fer front a la despesa sanitària i va posar sobre la taula 300 milions d’euros, dels quals en varen arribar 6,26 milions a les Balears. El segon va ser un fons social per reforçar l’atenció a les famílies vulnerables i també va estar dotat amb 300 milions d’euros. El repartiment d’aquests doblers es va fer seguint criteris de població i les Balears varen rebre 7,45 milions d’euros, un 2,48% del total. El tercer fons, dotat amb 25 milions, es va destinar a ajudes per a beques de menjador de famílies vulnerables amb fills d’Infantil a Secundària. En aquest cas, varen arribar a les Balears 628.250 euros. Fins al començament de maig, el Govern ja havia destinat un total d’1.681.620 euros a aquesta ajuda.

Canvi de criteris

Pel que fa als 16.000 milions que Madrid començarà a repartir a partir de juny, el govern espanyol ha anunciat un canvi de criteri que beneficiarà les Balears. Cal recordar que aquesta xifra es divideix en 10.000 milions d’un fons de despesa sanitària, 1.000 milions per a despesa social i 5.000 milions per compensar la caiguda d’ingressos tributaris.

El primer pagament que està previst són 6.000 milions de la part sanitària. I, malgrat que no se sap quin serà el repartiment exacte, el que sí que ha anunciat la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, és que la població tindrà un pes més gran que el 28% inicial, segons expliquen fonts de la Conselleria d’Hisenda, encapçalada per Rosario Sánchez. Quant als criteris sanitaris, Madrid no només tindrà en compte els tests PCR que han donat positiu, sinó el total que se n’hagin fet a cada comunitat autònoma. Uns altres dos factors que es consideraran seran els ingressos hospitalaris i els ingressos a l’UCI.

Cal tenir en compte que, abans de canviar els criteris, a les Balears només corresponien 150 milions dels 10.000 de la part sanitària, segons apunten fonts d’Hisenda. A hores d’ara, el Govern espera conèixer com variarà aquesta xifra, perquè el Ministeri encara no ha comunicat cap quantitat a les comunitats. “No se sap quant augmentarà el criteri de població i quins seran els que hauran de baixar”, assenyalen des del Govern, a més de recordar que aquesta setmana s’haurà de negociar amb els grups parlamentaris.

Quant als 5.000 milions que l’Estat repartirà per compensar la caiguda d’ingressos, encara no s’han definit els criteris de com es repartiran. Sí que es coneixen les previsions del Govern sobre l’impacte que la pandèmia tindrà en els pressupostos de la Comunitat, segons explicà Rosario Sánchez davant el Parlament: un increment de 300 milions de la despesa i una caiguda de 500 milions d’euros dels ingressos. El fet que Madrid destini el doble a pal·liar la crisi sanitària que a compensar la caiguda d’ingressos preocupa el Govern, perquè l’impacte econòmic del coronavirus serà major que el sanitari a l’Arxipèlag.

Els interrogants no són només sobre els criteris de repartiment del fons, sinó també sobre com serà el calendari dels pagaments, perquè a hores d’ara l’únic que s’ha fet públic és que es repartiran els primers 6.000 milions d’euros el juny. També s’haurà de veure què arriba del fons de la Unió Europea per a la recuperació econòmica després de la pandèmia, del qual l’Estat podria rebre fins a 140.446 milions d’euros.

stats