CRÒNICA
Política 22/05/2018

Armengol marca distàncies amb Sánchez i insisteix en el "diàleg"

Company torna a prendre la paraula i el PP pugna per penjar-se la medalla del 75%

Jaume Ribas
4 min
La presidenta del Govern, Francina Armengol.

PalmaLa situació a Catalunya i el recentment anunciat descompte del 75% pels vols a la Península han marcat els dos punts més calents del ple d'aquest dimarts. El portaveu de Ciutadans, Xavier Pericay, ha demanat a Francina Armengol la seva opinió sobre l'allargament de l'aplicació de l'article 155 de la Constitució a Catalunya. Pericay ha dit que "es va sorprendre gratament" quan el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, es va mostrar favorable a aquesta mesura, que Mariano Rajoy va pactar amb ell i Albert Rivera. Armengol, afirma Pericay, "calla" en lloc de "defensar l'estat de dret" i, tot i que presideix el Govern, "no el presideix del tot perquè depèn d'uns "socis que no respecten la Constitució", fent referència a MÉS.

Armengol ha recorregut a l'atac com a defensa: ha acusat Pericay de confondre la Cambra balear amb el Parlament de Catalunya i s'ha estranyat que el portaveu de Ciutadans li fes una pregunta sobre la situació en una altra comunitat. "Jo li deman sobre el que vull i vostè té l'obligació de contestar-me", li ha etzibat Pericay.

Tot i això, la presidenta socialista ha volgut marcar distàncies amb el secretari general del seu partit, ha demanat "diàleg" per resoldre la crítica catalana i ha insistit que "l'única solució a un conflicte que és polític és la política". Així mateix, ha al·ludit a la campanya recentment engegada per Albert Rivera afirmant que el seu "discurs recorda a altres èpoques".

"Gaudeixi del 75%, senyora Armengol"

El president del PP, Biel Company, ha preguntat aquest dimarts a la presidenta sobre el 75% que previsiblement s'inclourà en els propers pressupostos generals de l'Estat, si s'aproven. Segons Company, a Armengol “li molesta que el 75% l'hagi concedit el govern d'Espanya, per una banda, i un govern del Partit Popular, per una altra”. Tot i això, Company li ha demanat a Armengol que "gaudeixi del 75% com en gaudiran la resta dels ciutadans".

Els diputats del PP han exhibit uns cartellets per reivindicar el mèrit del PP en l'obtenció del descompte, mentre el seu líder l'acabava de reivindicar des de l'escó. Aquests mateixos cartellets també han servit per engegar una campanya a les xarxes, a la qual s'han sumat altres dirigents i militants conservadors, amb el lema #cuentaconel75%.

Per a la presidenta socialista, l'exhibició del cartellets ha estat "infantil" i ha anunciat que vol "vigilar" que les companyies no aprofitin l'augment del descompte per apujar els preus. De fet, la presidenta es reunirà aquest dimecres amb representants de les companyies navals i aèries.

Les al·lusions a aquest "comportament infantil" no han quedat només a la bancada socialista. Quan el president del PP i la presidenta del Govern han acabat de debatre, el portaveu parlamentari d'El Pi, Jaume Font, ha dit que els diputats "pareixem al·lots", barallant-se per penjar-se la medalla de l'ampliació del descompte de resident. Així mateix, ha aprofitat que pegava a uns i altres per allargar la mà fins als escons de Ciutadans: "El senyor Pericay té més nostàlgia del lloc on va néixer (Barcelona) que dels problemes de les Illes Balears", ha dit.

El portaveu d'El Pi, Jaume Font.

A la sortida de l'hemicicle, el portaveu de Podem, Alberto Jarabo, també ha fet broma afirmant que "el Mojo Picón té més mèrit que el Partit Popular" en l'obtenció del 75%, en una referència al paper clau que ha fet el diputat de Nueva Canarias, Pedro Quevedo, al Congrés dels Diputats.

Nadal, educació 0-3 anys, eutanàsia i més castellà a l'escola

A la sessió d'aquesta setmana encara s'ha parlat del que va ser el tema estrella de la setmana passada, l'anomenada esmena Nadal. La diputada del Grup Mixt, Montse Seijas, ha preguntat al conseller de Territori sobre aquesta qüestió. Mentre es dirigia al socialista Marc Pons parlant de "tracte de favor" a la família Nadal, la diputada tenia assegut devora ella un dels oncles del tennista, el diputat del PP Rafael Nadal, que negava amb el cap i feia carusses.

El ple del Parlament d'aquest dimarts també ha aprovat una moció de Podem sobre l'augment dels recursos que es dediquen a l'educació en l'etapa de 0-3 anys i una proposició no de llei (PNL) del grup socialista sobre la regulació de l'eutanàsia.

Els dos diputats de Ciutadans, Olga Ballester i Xavier Pericay.

En canvi, el ple ha rebutjat una PNL de Ciutadans que demanava impartir en castellà les assignatures troncals dels alumnes nouvinguts o amb necessitats educatives especials. El Partit Popular s'ha abstingut i els partits de l'esquerra hi han votat en contra. La diputada taronja encarregada de defensar el text, Olga Ballester, ha lamentat que “el nostre sistema educatiu està abocat al fracàs perquè no es mou per criteris pedagògics sinó per criteris polítics identitaris i és contrari, per tant, als drets educatius dels nins". A més, ha afegit que "només genera discriminació”. Una de les respostes més contundents a la proposta de Ciutadans ha vingut del diputat de MÉS per Mallorca Biel Barceló, qui ha afirmat que "allò que pretenen és discriminar l'alumnat per la seva llengua materna".

stats