Política 18/04/2020

Armengol reclama a la UE un pla específic de recuperació econòmica per a les Balears

La presidenta del Govern ha escrit una carta a la cap de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen

Ara Balears
2 min
La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen

PalmaEn una carta dirigida a la presidenta de la Comissió Europea, Francina Armengol planteja que les Illes Balears són “un territori singular a l’Estat i a la UE” i que necessita “respostes i plans singulars i adaptats”.

La presidenta del Govern ha reclamat a la Comissió Europea un pla específic de recuperació econòmica per a les Balears per fer front a la crisi que ha provocat el coronavirus. Armengol ha escrit una carta a la presidenta de la institució, Ursula von der Leyen, en què ha proposat que els territoris on el retorn a la normalitat tardarà més rebin impulsos econòmics.

"Balears és un cas singular dins d'Espanya i Europa i necessita respostes i plans singulars i adaptats", diu el text. Per respondre a aquest escenari, "a més de recursos de la Comunitat Autònoma i de l'Estat, en necessitam d'addicionals d'Europa", ha recalcat la presidenta. "La UE ha d'ajudar les regions que, com la nostra, més patiran. Si els europeus no ens donam suport mútuament, si no avançam alhora, perdrem tots. Les Balears necessiten una Europa protectora i Europa ha de demostrar que és una vertadera unió. Cap ciutadà, treballadors o empresa, de cap regió, pot quedar enrere. S'ha de garantir el benestar i l'oportunitat de tothom", ha reivindicat.

La presidenta ha explicat que les Balears són un dels territoris de l'Estat que més poden patir l'impacte econòmic i laboral del covid-19, perquè va ser una de les comunitats que primer va paralitzar l'activitat i que més l'ha reduïda. Malgrat que la crisi sanitària se superi abans, ha exposat, a les Illes costarà més temps reactivar l'economia que a la resta de territoris d'Espanya i Europa a causa de la dependència del turisme i l'afectació dels mercats turístics emissors europeus. El turisme "no és un bé acumulable, la producció del qual es pugui endarrerir", ha especificat, a diferència de sectors com l'industrial o el financer.

Les estimacions del Govern apunten que l'any 2020 el PIB i l'ocupació podrien caure un 30% a través de tres vies d'impacte: el consum, la inversió i la demanda turística, ha exposat Armengol, qui també ha matisat que les conseqüències són "superiors al conjunt d'Espanya". La presidenta ha explicat que "si bé l'especialització turística va ser determinant per aconseguir una sortida més ràpida de la ccrisi anterior, en aquest moment suposa un hàndicap", amb una previsió de recuperació més tardana.

"La manca d'una resposta a l'altura d'aquesta crisi pot donar pas a una espiral de deute que condicioni la productivitat i les expectatives de retorn a la normalitat. Europa ha d'entendre que la pandèmia ens afecta a tots i és un problema de tots. Davant dels problemes comuns, és necessari adoptar solucions compartides, amb solidaritat i corresponsabilitat", ha reivindicat.

Armengol també ha manifestat el suport a les iniciatives que la UE ja ha impulsat i s'ha mostrat favorable a la proposta de Pedro Sánchez d'un Pla Marshall per desplegar un gran programa d'inversions públiques a tota la UE, com també instruments financers perquè els estats membres es puguin endeutar amb l'aval de la UE

Carta de Francina Armengol a la presidenta de la Comissió Europea
stats