Política 13/10/2018

Antoni Comín: “La relació amb els illencs m’ha canviat el concepte de catalanitat”

Exconseller i Diputat d’ERC

P. S.
2 min
Antoni Comín: “La relació amb els illencs m’ha canviat
 El concepte de catalanitat”

PalmaCom descriuríeu la relació que teniu amb Valtonyc?

Molt bona. Ens aporta frescor com a persona, té una intel·ligència natural, de carrer i molt intuïtiva, que el fa adaptar-se sempre a les situacions. Quan vàrem conèixer el seu cas, els membres del Consell de la República vàrem creure que havíem d’ajudar-lo a trobar una sortida per al seu cas, perquè en el fons parlam de la mateixa lluita, que és la manca de democràcia a l’estat espanyol, sigui per exercir la llibertat d’expressió o el dret a l’autodeterminació.

Ja que hi som, des de la vostra posició, com veis la divisió que s’ha manifestat entre els partits independentistes al Parlament de Catalunya?

És una situació que m’entristeix. És cert que Llarena ha fet molt de mal i ha obligat a replantejar estratègies a tots els partits. Però aquí el que hi ha en qüestió és si hi som per fer la República o per ser el partit hegemònic d’una Catalunya autonòmica. Crec que la premissa ha de ser ‘unitat i coratge’ en tots els àmbits, per anar avançant ni que sigui mil·límetre a mil·límetre en el front judicial europeu, en l’opinió pública europea, i a Catalunya també en el front institucional i, sobretot, el popular.

Aquestes bones relacions amb Valtonyc i alguns dels illencs que treballen per al Govern balear a Brussel·les han canviat el vostre concepte de catalanitat?

Sens dubte. Molts cops, des de la Catalunya continental tendim a ser paternalistes amb les Illes. El fet de veure com les institucions balears, amb mocions, resolucions, contactes, xerrades, han estat les que més han fet per ajudar-nos, fins i tot moltes vegades des d’una posició molt crítica que a la llarga també agraeixes, m’ha fet, en primer lloc, sentir un gran agermanament. Però també m’ha fet adquirir una perspectiva horitzontal en la relació entre Catalunya i Balears, més de tu a tu i d’igual a igual, i crec que aquesta és la millor manera de relacionar els nostres respectius territoris, ara i en el futur.

stats