Política 05/08/2018

Amics de la Terra Mallorca aprecia la ràpida entrada en vigor del decret sobre la posidònia

L'associació es preocupa per la falta de mitjans materials i humans per vigilar el compliment de la norma

Ara Balears
2 min
Posidònia./ POSIDONIA MALLORCA

PalmaL'organització ecologista Amics de la Terra Mallorca aprecia la valentia de l'Executiu en decidir la ràpida entrada en vigor del decret sobre la posidònia. Considera que, en cas de no haver-se pres la decisió, s'haurien frustrat moltes expectatives entre la societat illenca, ja que la conscienciació general sobre la inajornable protecció de l'espècie creix dia a dia. Així ho demostren les denúncies massives a les xarxes socials davant els episodis de fondejos il·legals.

L'organització considera arrelat en la majoria de navegants de les Illes aquest sentiment de respecte i protecció cap a un organisme únic, patrimoni de tota la societat. No sembla succeir el mateix en el cas dels iots –generalment, de grans dimensions– oferts en règim de lloguer. Consideren necessària una important labor d'informació sobre aquest tema entre les empreses xàrter, sense que això signifiqui deixar d'imposar sancions, a l'empara del que el decret estableix.

Per les xarxes socials s'han difós nombrosos episodis en els quals, malgrat ser advertits, determinats navegants d'aquest tipus de vaixells (i també dels llogats al marge de l'oferta reglada) han fet cas omís de la prohibició de fondejar en les prades, i, de vegades, han reiterat en dies successius aquests comportaments. Això ha de tallar-se d'arrel, amb la imposició de les majors sancions que la norma permeti.

També preocupa molt a Amics de la Terra la manifesta falta de mitjans materials i humans per vigilar el compliment de la norma, la qual cosa provoca que una ciutadania conscienciada vegi frustrada amb freqüència la seva inestimable col·laboració en la protecció de la fanerògama, amb avisos que no són atesos mai. L'Administració ha de doblar els seus esforços en aquest sentit, sota pena que la norma pugui quedar en paper mullat.

Finalment, l'associació reitera l'exigència a les administracions perquè assumeixin la part que els correspon pel que fa a la depuració d'aigües –una assignatura pendent–, amb un nivell de qualitat impropi en una comunitat autònoma que viu del turisme. Així mateix, ha de multiplicar els esforços perquè els abocaments incontrolats siguin perseguits i sancionats sense contemplacions.

stats